1. YAZARLAR

  2. Selçuk OKTAY

  3. Türkiye`ye de energiewende lazım
Selçuk OKTAY

Selçuk OKTAY

Yazarın Tüm Yazıları >

Türkiye`ye de energiewende lazım

Son zamanlarda ne zaman Alman meslektaşlarımızla bir araya gelsek kulağımıza sıklıkla şu Almanca sözcük çalınıyor: Energiewende

Türkçesi ile "enerjide dönüşüm"... Malum ülkede nükleerden vazgeçip alternatif enerji kaynaklarına geçiş tartışması var. Ama konu sadece bundan ibaret değil.

Alman şirket Eon`un işlettiği, türbini Siemens tarafından üretilen Irsching Kombine Çevrim Santrali`ni görünce "energiewende"nin derinliği de ortaya çıkıyor.

Enerji Günlüğü`nde de konu edildiği gibi bu santral dünyanın en verimli doğalgaz çevrim santrali.

İŞTE DÜNYANIN EN VERİMLİ GAZ SANTRALİ

SIEMENS`İN GÖZÜ TR`DEKİ YENİ GAZ SANTRALİ PROJELERİNDE

Karbon emisyonunu bir önceki jenerasyona göre 43 bin ton azaltan bir teknoloji. Tek başına 2,2 milyon kişinin yaşadığı bir şehrin ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede.

Ama Almanlar yeri geldiği zaman böyle bir santralin "stand-by" düğmesine basıp kapatabiliyorlar. Ne de olsa santral, Almanya`da bulunmayan bir kaynakla, doğalgaz ile enerji üretiyor.

Yenilenebilir kaynaklardan gelen enerji yeterli olduğu sürece o teknoloji, yoğun talep durumlarında devreye girmek için hazır bekletiliyor. Zaten Siemens mühendislerinin verdiği bilgilere göre istenmesi durumunda santral hızlı bir şekilde devreye girebiliyor.

Yakın zamanda Türkiye de bu teknoloji ile tanışacak. Samsun`daki santralin 2015`in ilk günlerinde devreye girmesi bekleniyor. Bandırma`da da benzer teknolojiye sahip bir başka santralin temelleri atıldı.

Türkiye`nin enerji portföyüne teknoloji yoğun, verimli alternatiflerin katılıyor olmasını memnuniyetle karşılayabilirsiniz. Ama soru, o santralin açma/kapama düğmesinin kimin elinde olacağı.

Başka ifadeyle, toplam enerji planlamasının nasıl yapılacağı... 

Yani Türkiye`ye de bir "energiewende" lazım... 

Önceki ve Sonraki Yazılar