1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Ilısu Barajı mağduru Hasankeyflilerin kaderi belirlendi

Ilısu Barajı mağduru Hasankeyflilerin kaderi belirlendi

Enerji Günlüğü - Evi yada işyeri Ilısu Barajı ve HES'in altında kalan, 1 Nisan 2010'dan bu yana ikametini belgeleyebilen ve DSİ'ye 1000 TL yatıran Hasankeyfli...

Ilısu Barajı mağduru Hasankeyflilerin kaderi belirlendi

Enerji Günlüğü - Evi yada işyeri Ilısu Barajı ve HES'in altında kalan, 1 Nisan 2010'dan bu yana ikametini belgeleyebilen ve DSİ'ye 1000 TL yatıran Hasankeyfli aileler hak sahibi olabilecekler.

Ilısu Barajı ve HES Projesinin Yapımından Etkilenen Ailelerin Yeni Yerleşim Alanına Nakilleri, Hak Sahiplikleri ve Borçlandırılmalarına İlişkin Usul ve Esaslar yürürlüğe girdi.

Bakanlar Kurulu, 20/4/2015 tarihli “Ilısu Barajı ve HES Projesinin Yapımından Etkilenen Ailelerin Yeni Yerleşim Alanına Nakilleri, Hak Sahiplikleri ve Borçlandırılmalarına İlişkin Usul ve Esaslar”ın yürürlüğe konulması kararını bugünkü Resmi Gazete'de yayımladı.

Buna göre, 1 Nisan 2013 tarihinden önce en az üç yıl Hasankeyf ilçe merkezinde oturduğunu belgeleyen ve DSİ bütçesine gelir kaydedilmek üzere 1000 TL. yatıran aileler, kamulaştırılacak taşınmazı olmasa bile hak sahibi olacaklar.

Yine bu tarihten en az bir yıl öncesinden beri işyeri sahibi olanlara yeni yerleşim yerinde uygun ve yeterli iş yeri olması halinde yeni iş yeri verilebilecek. Bu tarihten en az üç yıl önceden bu yana kira ile işyeri işletenlere de aynı koşullarda yen işyeri borçlandırılarak verilebilecek.

1 Nisan 2013 tarihi esas alınarak Hasankeyf ilçe merkezinde ikamet ettiği ve halen oturduğu tespit edilen aileler ile bu tarihten bu yana ikamet ettiği halde komisyon listesnde yer almayanaların hak sahipliğinin tespiti için yeniden yapılacak 15 günlük duyuru süresinden sonraki 15 gün dahil olmak üzere toplam 30 günlük süre içinde başvuruda bulunması gerekiyor.

BORÇLANDIRMA VE FİNANSMAN

Hak sahibi aileler kendilerine verilecek konutlar için 54 bin ila 116 bin arasında ve işyerleri için metrekare fiyatı 800 TL üzerinden borçlandırılacaklar ve bu borçlarını teslim tarihini takip eden 60. ayda ödemeye başlayarak 15 yılda 15 eşit taksitle faizsiz olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ödeyecekler. Bu bedellere arsa fiyatları dahil olmayacak.

Aileler yeni yerlerin tesliminden itibaren en geç 30 gün içinde konutlarını boşaltacaklar.

Sabiha KÖTEK

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler