1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. İngiltere güneşten desteğini çekiyor!

İngiltere güneşten desteğini çekiyor!

Enerji Günlüğü - David Cameron, İngiltere'deki bazı solarcıları hayal kırıklığına uğrattı. Londra, güneş enerjisine verilen fiyat alım garantisi...

İngiltere güneşten desteğini çekiyor!

Enerji Günlüğü - David Cameron, İngiltere'deki bazı solarcıları hayal kırıklığına uğrattı. Londra, güneş enerjisine verilen fiyat alım garantisi desteğini 2016 yılından itibaren aşağı çekecek.

İngiltere Enerji ve İklim Bakanlığı, Perşembe günü açıkladığı bir raporda güneş enerjisinden üretilen elektriğe ödenen fiyatlarda indirime gidilmesini önerdi. Bakanlığın raporunda, söz konusu fiyatlarda %90’a kadar düşüş önerisi yer alıyor.

Yürürlüğe girmesi halinde bu plan, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak. Uygulama, büyük küçük bütün güneş enerjisi projelerini kapsayacak.

Buna ek olarak, 3 ayda bir sübvansiyonlarda düşüşler devam edecek. Uzmanlara göre, bu hızla giderse İngiltere'de en geç 2019 yılında güneş enerjisine yönelik teşvikler sıfıra düşmüş olacak.

GEREKÇE: BAŞARILI GES'LER

Bakanlık, bu raporda yer alan önerilerin amacını "mevcut piyasa koşullarında makul getiri projelerin geliştirilmesine teşvikler sunmak" olarak ifade ediyor. Bakanlık ayrıca, fiyat indirim mekanizmasında da değişikler yapılmasını öneriyor. Kurulum rakamlarına bakılmadan her 3 ayda sübvansiyonlarda azalma olması öneriliyor. Ayrıca ek olarak kuruluma göre tarifelerde yüzde 10'a kadar ek azaltma olabileceği belirtiliyor.

HEDEFLERİ ENGELLEYECEK

Bakanlık sübvansiyonlara yönelik negatif müdahaleyi başarılı güneş enerjisi santralı kurulumlarından sonra gelen "mali baskı"ya bağlarken, uzmanlara göre yapılan bu müdahale ülkede 2020-21 yılı için hedeflenen 6 GW'lik toplam GES kurulumunun önünü kesecek.

İngiliz Güneş Enerjisi Derneği (STA), Enerji ve İklim Bakanlığı'nın önerilerini "korkutucu" olarak nitelendirdi. Açıklamada "Müdahalenin İngiliz güneş enerjisi sektörünü bozmak için yapıldığı" ileri sürülürken, Bakanlığın önerileri "bu yaz gelen üçüncü kötü niyetli uyarı" olarak ifade edildi.

STA'dan Mike Landy "Bu öneri ve açıklamaların İngiliz güneş enerjisi sektörüne muazzam zararları olacaktır. Üyelerimizle kısa bir zamanda oturup çabuk karar vermemiz lazım" dedi. Önerileri kısa süre içinde değerlendirip ayrıntılı bir cevap vereceklerini ifade eden Landy, "Ama çıkacak programrı İngiltere güneş enerji sektörüne tehdit oluşturacağından endişeliyiz. Bakanlığın önerisi beklediğimiz politikanın tam tersi" ifadelerini kullandı.

Birkaç gün önce önde gelen güneş enerjisi oyuncuları ve STK’larından oluşan bir ittifak, İngiltere Başbakanı David Cameron’a mektup yazıp güneş elektriğine yönelik alım garantisi fiyatlarında kesinti yapılmamasını talep etmişti. Enerji ve İklim Bakanlığı ise birkaç hafta önce, 1 Nisan'dan itibaren 5 MW’e kadar büyük GES'lerdeki ROC (Return of Capital) düzenini sonlandıracağını duyurmuştu.

İlgiltere Enerji ve İklim Bakanlığı'nın ilgili komisyonu tarafından getirilen güneş elektriğine yapılacak ödemelere ilişkin öneriler şöyle:

KURULU GÜÇ ALIM FİYATI ÖNERİSİ MEVCUT FİYAT

0-10 kW 1.63 Pence/kWh 12.47 p/kWh

10-50 kW 3.69 p/kWh 11.30 p/kWh

50-250 kW 2.64 p/kWh 9.63 p/kWh*

50-250 kW 2.64 p/kWh 9.21 p/kWh**

250-1000 kW 2.28 p/kWh 5.94 p/kWh

1000 kW üzeri 1.03 p/kWh 5.94 p/kWh

(*) 50-150 kW

(**) 150-250 kW

...

Önceki ve Sonraki Haberler