1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kanada`dan Çinli PV`cilere vergi

Kanada`dan Çinli PV`cilere vergi

Enerji Günlüğü - Kanada Çinli Fotovoltaik üreticileri için yüzde 154'e varan oranlarda anti damping vergileri ile çeşitli tutarlarda sübvansiyon vergileri...

Kanada`dan Çinli PV`cilere vergi

Enerji Günlüğü - Kanada Çinli Fotovoltaik üreticileri için yüzde 154'e varan oranlarda anti damping vergileri ile çeşitli tutarlarda sübvansiyon vergileri koydu.

Kanada makamları tarafından yapılan araştırmada Çinli Fotovoltaik üreticilerinin damping ve teşvik yasalarını çiğnediğini tespit etti. Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (CITT), bu tespite dayanarak geçtiğimiz cuma günü bir karar aldı.

Kararda, Çinli üreticilerin Kanada'ya ürün satarken damping uyguladıkları ve sübvansiyon kurallarını ihlal ettikleri tespitine yer verildi. Bu uygulamalar, Kanada fotovoltaik pazarını şu ana kadar henüz etkilemese de gelecekte ciddi tehliklere yol açma riski taşıdıkları ifade edildi.

Bir CITT görevlisine göre, dampingli fiyatlar ve sübvansiyon, Kanada'daki yerli sanayicilere zarar verme potansiyeli taşıyor. CITT, görevlinin sözünü ettiği bu tehlikeye karşı Çinli fotovoltaiküreticilerine bir dizi vergi koymayı kararlaştırdı.

Karara göre, gelecek 5 yıl için Çinli PV üreticileri yüzde 9.3 ile 154.4 arasında değişen oranlarda anti damping vergisi ödemek zorunda kalacak. PV Magazine sorusu üzerine CBSA sözcüsü (Canada Border Services Agency) "Tam vergi miktarlarını sadece fotovoltaik şirketlerine doğrudan tebliğ ettik ama kamuya açıklamak istemiyoruz" dedi.

Kanada Güneş Enerji Derneği Cansia, damping ve sübvansiyon vergi rakanlarını bir liste halinde yayınladı. Rakamlar yüzde 9.3 ile Renesola ile yüzde 154,4 Wuxi Suntech arasında değişiyor. Ayrıca adı listede yer almayan şirketler için de yüzde 154.4 ile diğerlerine uygulanan en yüksek anti damping vergisinin uygulanması öngörülmüş durumda.

Bunların dışında Çinli Şirketlere Watt başına 0,0003 Renminbi ile 0.340 Renminbi (Çin para birimi) tutarında sübvansiyon vergisi gelecek. Bu vergiler de doğrudan uygulanacak ve 5 yıl süreyle geçerli olacak.

CITT’e göre bu karar Çinli fotovoltaik üreticilerin yanı sıra, Çinli incefilm üreticilerine de uygulanacak. Karar önümüzdeki 15 gün içinde gerekçeleriyle birlikte yayınlanacak.

Soruşturma Eclipsall Manufacturing Corp., Heliene Inc., Silfab Solar Inc. Ve Solgate Inc. şirketlerinin damping ve sübvansiyonlarla ilgili şikayetleri üzerine Aralık 2014 de CBSA Başkanı tarafından başlatılmıştı.

Mart 2015'te mahkeme belirli üreticilere çeşitli oranlarda geçici gümrük vergileri koymuştu. Bu üreticiler arasında Jinko Solar, Trina Solar, Canadian Solar, JA Solar ve Hanwha Solarone şirketleri de bulunuyordu. Ayrıca diğer tüm Çinli fotovoltaik üreticileri için de yüzde 286.1 oranında geçici gümrük vergisi koyulmuştu.

Canadian Solar Manufacturing (Changshu) Inc. & Canadian Solar International Limited

% 82.3 Damping Vergisi

0.014 Renminbi Sübvansiyon Vergisi (Watt başına)

Changzhou Trina Solar Energy Co. Ltd

%120.5 Damping Vergisi

0.018 Renminbi Sübvansiyon Vergisi (Watt başına)

Hefei JA Solar Technology Co. Ltd

%48.4 Damping Vergisi

0.011 Renminbi Sübvansiyon Vergisi (Wp başına)

JinkoSolar Co. Ltd

%112.6 Damping Vergisi

0.028 Renminbi Sübvansiyon Vergisi (Wp başına)

Zhejiang JinkoSolar Trading Co. Ltd

%115.9 Damping Vergisi

0.046 Renminbi Sübvansiyon Vergisi (Wp başına)

Renesola Jiangsu Ltd

%9.3 Damping Vergisi

0.0003 Renminbi Sübvansiyon Vergisi (Wp başına)

Wuxi Taichen Machinery & Equipment Co. Ltd

%25.9 Damping Vergisi

0.074 Renminbi Sübvansiyon Vergisi (Wp başına)

Wuxi Suntech Power Co. Ltd

%154.4 Damping Vergisi

0.032 Renminbi Sübvansiyon Vergisi (Wp başına)

All other exporters

%154.4 Damping Vergisi

0.340 Renminbi Sübvansiyon Vergisi (Wp başına)

...

Önceki ve Sonraki Haberler