1. YAZARLAR

  2. Selçuk OKTAY

  3. Kaya gazında ikinci perde
Selçuk OKTAY

Selçuk OKTAY

Yazarın Tüm Yazıları >

Kaya gazında ikinci perde

Gus Van Sant`ın İstanbul Film Festivali`nde de gösterilen "Kayıp Umutlar" (Promised Land) filmi, son zamanlarda kaya gazı ile ilgili tartışmalar açısından ilgi çekici bir hikaye sunuyor.

Film, ABD`de kaya gazı alanında faaliyet gösteren bir şirketin çalışanlarının, rezerv tespit edilen bölgede yaşayanları ikna etme çabalarını resmediyor.

O filme de yansıyan kaya gazındaki çevresel etkiler meselesi ve bunun yanında daha verimli teknolojiler konusu dünyada son dönemde daha yoğun bir şekilde tartışılıyor.

Bahsi geçen tartışmalar halen kullanılan kaya gazı çıkarma tekniklerinin verimsiz ve çevresel etkileri bakımından olumsuz olduğu yönünde.

Tam da bu aşamada daha temiz ve verimli seçenekler tartışılıyor. Estonyalı enerji şirketi Enefit, oksijensiz imbik teknolojisi ile daha verimli ve daha temiz kaya gazı elde etmeye çalıştıklarını açıkladı.

Bu yöntemin aynı zamanda daha verimli olduğu iddiası da var. Çünkü bu yöntemle kaya gazının yakılmasıyla oluşan buhar, elektrik ve doğal gaz üretirken, dizel ve jet yakıtı olarak kullanılabilecek sentetik ham petrol de üretilebiliyor.

Bu çabalar karşılığını da bulmuş gözüküyor. Dünyanın beşinci büyük kaya gazı rezervlerine sahip ülkesi Ürdün, Enefit ile kaya gazı santrali kurması için 2,1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.

Benzer şekilde Avustralya`da Queensland Energy Resources şirketi, mevcut ölçeklerini geliştirmek için ruhsat başvurusunda bulundu. Üretimin 2018`de başlaması planlanıyor. Kanadalı Questerre şirketi ise ABD`nin Utah eyaletinde ticari kullanımlara başlayacağı açıklamasını yaptı.

Tüm bunlar uzun süredir tartışılan kaya gazında ikinci perdenin açılacağı yönünde güçlü sinyaller olarak okunabilir. Türkiye`de gündeme gelen kaya gazı seçenekleri ikinci perdenin açılmasıyla farklı bir noktaya evrilebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar