1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kışanak: Diyarbakır güneş kentine dönüşecek

Kışanak: Diyarbakır güneş kentine dönüşecek

Enerji Günlüğü - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin (DBB) Sümerpark'ta kurduğu güneş santrali üretime geçti. İhtiyaç fazlası elektrik DEDAŞ'a...

Kışanak: Diyarbakır güneş kentine dönüşecek

Enerji Günlüğü - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin (DBB) Sümerpark'ta kurduğu güneş santrali üretime geçti. İhtiyaç fazlası elektrik DEDAŞ'a satılıyor. Belediye, DBB Eş Başkanı Gültan Kışanak Diyarbakır'ı güneş kenti haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kent merkezinde hayata geçirilen güneş enerjisi projesi devreye alındı. Sümerparkı Güneş Parkına Dönüştürme Projesi kapsamında yapılan Güneş Enerji Santrali (GES), Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Tigris Resepsiyon Salonu'nda düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Açılışa, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, DBP İl Eş Başkanları Hafize İpek ve Ali Şimşek, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Belediye Genel Sekreteri Fethi Suvari, Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, Belediye Meclis Üyeleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

2.3 MİLYON LİRA HARCANDI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Samet Uçaman'ın verdiği bilgiye göre Sümerpark GES 666 bin lira hibe desteği dahil 2 milyon 346 bin liraya mal oldu. Uçaman, GES projeleri konusunda açacakları kurslar ve düzenleyecekleri seminerlerle girişimcilere yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi.

GES'ler hakkında bilgi veren kısa film gösteriminin ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Sümerpark GES'i "herkesin faydasına bir proje" olarak nitelendirdi.

BAŞKAN ANLI'DAN DEDAŞ'A TEŞEKKÜR

GES projesinden hiçbir toplumsal kesimin en ufak bir zarar görmeyeceğini vurgulayan Fırat Anlı, "Tabii burada bizi bu proyeyi yapma noktasında teşvik eden DEDAŞ'a özellikle teşekkür ediyoruz. Eğer onların yaptıkları olmasaydı belki biz bu kadar hızlanmayacaktık" diye konuştu. Fırat Anlı, örnek olacak projenin kente farklı bir hava katacağını dile getirdi.

SÜMERPARK'IN ENERJİ GİDERİ KARŞILANACAK

Fırat Anlı, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda tüketilen enerjinin yüzde 85'inin bundan böyle herhangi bir dış kaynağa bağlı kalmaksızın yerinde üretileceğini vurguladı. Güneşten elektrik üretimiyle ilgili çalışmalarını sürekli kılacaklarını kaydeden Fırat Anlı, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (DİSKİ) kırsal alanlarda su sondajı ve kuyu enerjisi ihtiyacını karşılamak için de benzeri projeleri hayata geçireceği bilgisini verdi.

SİSTEM DEDAŞ'A ELEKTRİK SATIYOR

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'ndaki tüm cihazların elektrik ihtiyacının güneş enerjisinden karşılandığını söyledi. Kışanak "bir ilk" olarak nitelendirdiği projenin kentin önünü açacağının altını çizdi. Kışanak şöyle konuştu:

"Artık DEDAŞ bize elektrik satmayacak, tersine biz onlara elektrik satacağız. Projeyi giderek büyütmek ve yaygınlaştırmak temel hedefimizdir. 45 gündür güneş panellerinden enerji üretiyoruz. DEDAŞ'a da sattık."

HAYVAN PAZARI İLE OTOGARA DA GES KURULACAK

Gültan Kışanak, Diyarbakır'da yakında Hayvan Pazarı ve Otogar'da da GES'ler kurulacağı bilgisini paylaştı. Kentin rüzgâr enerjisi potansiyeliyle ilgili çalışmalar da yaptıklarını kaydeden Kışanar, bu projeleri en kısa zamanda hayata geçireceklerini söyledi. Kışanak, şöyle konuştu:

"Dünyada 40 kent yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle kentsel yaşamını sürdürüyor. Neden Diyarbakır'ın böyle bir iddiası olmasın. Biz bu iddiayı bugün sizlerle paylaşıyoruz. Tüm kurumlarımıza ve sivil toplum örgütlerine birlikte çalışma çağrısı yapıyoruz. Gelin Amed'i %100 yenilenebilir enerji kenti haline getirelim. Lütfen herkes bu iddianın bir tarafından tutsun ve omuz versin. El birliğiyle bunu bir programa dönüştürelim. Önümüze bir zaman dilimi koyalım 10 yılda bu planı hayata geçirmeye çalışalım. Çünkü dünyada yenilebilir enerji kaynakları bakımından en zengin coğrafyada yaşıyoruz. O zaman bu zenginliğimizi kullanmak da bizim görev ve sorumluluğumuzdur."

DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, yapılan ekolojik çalışmadan dolayı Büyükşehir Belediyesi'ni kutladı.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek, güneş panelleri hizmete açıldı. Tesisi gezen konuklar, proje müdürü Fatoş Nujen Ayhan'dan bilgi aldılar.

Önceki ve Sonraki Haberler