1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Konya-Karaman lisanssız retlerinde rekor kırdı

Konya-Karaman lisanssız retlerinde rekor kırdı

Enerji Günlüğü – Mevlana Kalkınma Ajansı uzmanlarından Mücahit Yasir Kınalı Konya-Karaman bölgesinin lisanssız elektrik üretimi başvurularındaki...

Konya-Karaman lisanssız retlerinde rekor kırdı

Enerji Günlüğü – Mevlana Kalkınma Ajansı uzmanlarından Mücahit Yasir Kınalı Konya-Karaman bölgesinin lisanssız elektrik üretimi başvurularındaki retlerde rekor kırdığını söyledi.

SOLARTR 2014 Konferansı ve Sergisi ikinci gününde GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil Moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Kalkınmada Güneş Enerjisi’ oturumunda konuşan Mevlana Kalkınma Ajansı uzmanlarından Mücahit Yasir Kınalı, lisanssız elektrik üretimi başvurularında Konya-Karaman bölgesinde yaşanan reddedilme oranının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu söyledi.

Kınalı, bölgenin tarıma uygun olmayan arazilerinin enerji için uygun hale gelerek dezavantajın avantaja dönüştüğünü söyledi. Bölgenin enerji tüketimi kadar yenilenebilir enerji potansiyelinin deTürkiye ortalamasının üstünde olduğunu belirten Kınalı, bu nedenle bölgede yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanma ve teknolojilerinin gelişimini sağlama amaçları olduğunu söyledi.

Türkiye’de güncel verilerle şu ana kadar gerçekleştirilmiş olan 4896 lisanssız elektrik başvurusunun 1000’e yakınının Konya bölgesinden, 200’e yakınının da Karaman bölgesinden yapıldığını belirterek, bu başvuruların 840 tanesinin reddedildiğini ve bölgenin Türkiye’de bu anlamda rekor kırdığını söyledi.

Lisanslı başvuruların ise % 39.92’sinin bölgede yapıldığını belirten Kınalı, lisanslıda 130 MW, lisanssızda da 370 MW’lık (443 adet) başvuru kapasitesiyle bölgede 500 MW’lık bir yatırım yapılacağını ve bunun da ciddi bir rakam olduğunu söyledi.

BÖLGEDE SADECE 3 TRAFO MERKEZİ YATIRIMI KALDI

Bölgede başvuru yapılacak sadece üç tane trafo merkezi kaldığını ve bu nedenle de Ajans olarak güneş enerjisi teknolojilerinin geliştirilmesi ve üretilmesi konusunda destek olmak istediklerini söyledi.

YERLİ PANEL ÜRETİMİ DESTEKLENECEK

Türkiye’nin bugün maalesef panel ithal eden bir ülke olduğunu ve 80 milyon dolarlık panel ihracatı yaptığını belirterek, panel üretimini desteklemek istediklerini söyledi. Ayrıca yenilenebilir enerjinin üretildiği yerde tüketildiği projelere destek vereceklerini ve bunun için bölge dışındaki şirketlerin de bölgede yatırım yapma şartı ile destekleneceğini söyledi.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler