1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Medaş Dlektrik, Fırat I-II HES’ler için ÇED raporu aldı

Medaş Dlektrik, Fırat I-II HES’ler için ÇED raporu aldı

Enerji Günlüğü - Medaş Elektrik Anonim Şirketi’nin Ordu’nun Aybastı ilçesindeki Fırat I-II hidroelektrik santralleri için Çevresel Etki Değerlendirme...

Medaş Dlektrik, Fırat I-II HES’ler için ÇED raporu aldı

Enerji Günlüğü - Medaş Elektrik Anonim Şirketi’nin Ordu’nun Aybastı ilçesindeki Fırat I-II hidroelektrik santralleri için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu alındı. 

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Genel Müdürlüğü, Medaş Elektrik’in Ordu ili Aybastı ilçesinde yapılacak Fırat I-II Regülatörü ve Hidroelektrik Santralari (HES), Fırat I-A HES Cimi, Alacalar Regülatörü ve HES, Fırat I-B HES ile Fırat II HES Uzundere ve Sele Regülatörü ve HES’leri için ÇED olumlu kararını aldı.

Projeleri için ÇED raporlarını alan firmanın EPDK’ya gerekli belgelerini önümüzdeki günlerde sunması ve EPDK’nın projelerin lisanslandırılmasına ilişkin çalışmalarına başlaması bekleniyor.

Projelerin kurulu güçleri şöyle;

Fırat I-II Regülatörleri ve HES’leri (toplam kurulu güç 20,4 MWm/19,06 MWe) Fırat I-A HES; Cimi ile Alacalar Regülatörleri ve HES (kurulu gücü 4,92 MWm/4,68 MWe)} ve Fırat I-B HES (kurulu gücü 7,78 MWm/7,40 MWe) ile Fırat 2 HES; Uzundere ve Sele Regülatörleri ve HES (kurulu gücü 7,34 MWm/6,98 MWe)

69.3 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Fırat I-II HES’lerin toplam yatırım bedeli 69,3 milyon TL olurken, projenin nihai ÇED Raporunda şu bilgilere yer verildi;

“Fırat HES projesi Fırat I ve Fırat II olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Fırat I bölümü ise; I-A ve I-B bölümlerinden oluşmaktadır. Proje kapsamında, 1346,47 m regülatör maksimum su kotu ile 1183 m türbin eksen kotu arasında Fırat I-A HES, 1183 m ile 924,83 m türbin eksen kotu arasında Fırat I-B HES ve 921,78 m regülatör maksimum su kotu ile 770 m kuyruksuyu kotu arasında Fırat II HES projesi inşa edilecektir.

Fırat I-A; yan kollardan basınçsız borularla gelen Cimi ve Alacalar regülatörleri iletim hattı ile toplama havuzuna alınarak tesis edilecektir. Toplama havuzundan yine iletim hattı ile yükleme havuzuna geçiş yapılıp Fırat I-A santraline ulaşılacaktır. Fırat I-A santrali kuyruk kuyu kanalından doğrudan basınçsız boru ile Fırat I-B santraline ulaşılacaktır. Bu birimde ayrıca su alma yapısı inşa edilmeyecektir.

Fırat I-B santralinden ana kol üzerinde inşa edilecek olan Uzundere regülatörüne geçilecektir. Fırat II santrali yükleme havuzuna kadar İletim Hattı ve İletim Tüneli ile ulaşacaktır. Yan kol üzerinden gelen Sele Regülatörü ile bağlanan Uzundere Regülatörü tünel ile yükleme havuzuna ulaşacak buradan cebri boru ile Fırat II santralinde son bulacaktır.

Fırat I-A HES santralinde debi optimizasyon hesaplamaları sonucu 3,50 m3/s olarak belirlenmiştir. Brüt düşü 160,36 m olup, santralde kurulu gücü 4,92 MWm – 4,68 MWe‘ dir. Enerji üretimi ise yıllık 12 262 000 kWh olarak gerçekleşecektir. Fırat I-B HES santralinde regülatör yapısı bulunmamaktadır. Brüt düşü 254,34 m olup, kurulu gücü 7,78 MWm – 7,40 MWe’ dir. Enerji üretimi ise; 20 042 000 kWh’dir.

Fırat II Santrali; Fırat I-A ve Fırat I-B’den bağımsız çalışamayacağı için optimizasyon çalışmaları bu iki santral dikkate alınarak yapılmış olup proje debisi 5,50 m3/s olarak belirlenmiştir. Brüt düşü 148,88 m olup, kurulu gücü 7,34 MWm – 6,98 MWe’dir. Enerji üretimi ise yıllık 21 839 000 kWh olarak gerçekleşecektir.”

Önceki ve Sonraki Haberler