1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rusya ABD dolarını saf dışı bırakan ilk adımı attı

Rusya ABD dolarını saf dışı bırakan ilk adımı attı

Enerji Günlüğü – Rusya geçen hafta Novoportovskoye sahasından Avrupa’ya gönderdiği iki tanker petrolün ödemesini dolar ile değil, Ruble ile alacak.Kommersant’ın...

Rusya ABD dolarını saf dışı bırakan ilk adımı attı

Enerji Günlüğü – Rusya geçen hafta Novoportovskoye sahasından Avrupa’ya gönderdiği iki tanker petrolün ödemesini dolar ile değil, Ruble ile alacak.

Kommersant’ın haberine göre, Gazprom Netf, geçen hafta Kutuplarda bulunan Novoportovskoye sahasından Avrupa’ya yaptığı 80.000 ton petrol ihracatını Rus para birimi Ruble ile yapacak. Aynı zamanda şirket, Doğu Sibirya Pasifik Okyanusu Boru Hattı (ESPO) ile yapacağı petrol iletiminde Çin para birimi Yuan kullanacak.

Böylece Rusya, ABD ve AB'nin uyguladığı yaptırımlara en sert yanıtı bir süredir gündemde olan Amerikan Dolarını devre dışı bırakarak vermiş oldu. Ayrıca Rusya, enerjide büyük bir işbirliği anlaşması imzaladığı Çin’i de devreye sokmuş oldu.

Rusya Amerikan Doları ile ticaret yapmayarak ticari faaliyetlerinin ABD tarafından takip edilip kontrol edilmesinin de önüne geçmiş oldu.

Rusya daha önce de Hindistan ile kendi aralarındaki ilişkilerde ulusal para birimlerini kullanma mekanizmaları oluşturmak için çalışma grubu kurma çalışması başlatmıştı. Bu çalışmanın hemen akabinde Türkiye ‘de Rusya’ya ticari ilişkilerde kendi ulusal para birimlerimizi kullanalım önerisi getirmişti.

TÜRKİYE RUSYA’YA DOLARI BIRAKMAYI TEKLİF ETTİ

RUSYA’DAN ULUSAL PARA BİRİMİ HAMLESİ

Önceki ve Sonraki Haberler