1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya Çin`e doğalgaz tedariğinde tekeli kırabilir

Rusya Çin`e doğalgaz tedariğinde tekeli kırabilir

Enerji Günlüğü - Rusya bağımsız doğalgaz üretici firmalarının Çin'e doğalgaz ihraç edebilecekleri açıklandı.Rusya en büyük enerji tüketim pazarı...

Rusya Çin`e doğalgaz tedariğinde tekeli kırabilir

Enerji Günlüğü - Rusya bağımsız doğalgaz üretici firmalarının Çin'e doğalgaz ihraç edebilecekleri açıklandı.

Rusya en büyük enerji tüketim pazarı Çin'e doğalgaz ihracı konusunda Gazprom'un tekelini kırabileceği yönlü sinyal verdi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Krasnoyarsk Ekonomik Forum'unda yaptığı değerlendirmede Rusya'nın Çin'e doğalgaz tedariğinin bağımsız enerji şirketleri tarafından yapılabileceğini ifade etti.

Rusya'nın Asya-Pasifik ülkelerine doğalgaz arzının 2035 yılına kadar 130 milyar metreküpe çıkabileceğini ifade eden Novak, bu gazın ticaretinin yapılması ve bağımsız enerji üreticilerinin doğalgaz boru hattına katılımlarının sağlanması için koşulların oluşturulabileceğini söyledi.

Novak, bu koşulların oluşturulmasıyla birlikte Chayanda ve Kovykta doğalgaz depolarının dışında Çin'e doğalgaz arzında büyük bir artış yaşanacağını da sözlerine ekledi.

Rusya şu anda Asya-Pasifik ülkelerine 14 milyar metreküp doğalgaz ihraç ediyor.

Çin ve Rusya geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yılda 38 milyar metreküp doğalgaz tedariği konusunda bir anlaşma imzalamışlardı. Daha sonra Kasım ayında da iki ülke ikinci bir anlaşma imzalayarak Batı Sibirya ile Kuzey Batı Çin'i Altay Cumhuriyeti üzerinden birbirine bağlayan Batı rotası ile de gaz tedariği konusunda anlaşmışlardı.

Önceki ve Sonraki Haberler