1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya ile doğalgaz görüşmeleri devam ediyor

Rusya ile doğalgaz görüşmeleri devam ediyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyat indirimi konusunda Gazprom’un karşılıklı olarak gerekli adımları atacağı...

Rusya ile doğalgaz görüşmeleri devam ediyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyat indirimi konusunda Gazprom’un karşılıklı olarak gerekli adımları atacağı kanaatini koruduklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’dan alınan doğalgazın artırılmasına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini, Türkiye’nin fiyat indirimi talebine karşılık Rus enerji şirketi Gazprom’dan da yeni gaz fiyatı teklifi beklediklerini söyledi.

Yıldız, “Bu konuda Gazprom’un vereceği fiyat tekliflerini müzakere edeceğiz” diyen Yıldız, iki ülkenin de bu projeyi geliştirmek istediğinin altını çizdi. Fiyat indirimine yönelik Rus tarafına bir teklif iletildiğini hatırlatan Bakan Yıldız, taraflar arasındaki anlaşmaların Türkiye’ye böyle bir revizyon hakkı tanıdığını vurguladı. Yıldız, “Bu konuda Gazprom’un karşılıklı olarak gerekli adımları atacağı kanaatimizi koruyoruz. Gazprom’un piyasa koşullarında teklif vereceğine inanıyoruz. Bu yeni bir kontrat ve karşılıklı ülkelerimizin ekonomik fizibiliteleri dikkate alınarak yapılacaktır” dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız ayrıca, Rusya’dan ek gazın sevk edilmesi durumunda Türkiye’nin 2015’in hemen başında bunu almaya hazır olduğunu, ancak Gazprom’a göre bunun 2016 başında gerçekleştirebileceğini söyledi.

RUS ŞİRKETLERE SANTRAL ÖZELLEŞTİRMELERİNE KATILMA ÇAĞRISI

Rusya’dan ithal edilen gazın elektrik üretiminde de ciddi bir payı olduğunu kaydeden Yıldız, “Türkiye elektriğin yüzde 43’lük kısmını doğalgazdan elde etti. Bu rakam bu yıl kuraklıkla beraber 45-46’ya çıktı. Doğalgazın yarısını Rusya’dan aldığımız için toplam elektriğimizin yüzde 22- 23’ünü Rus gazıyla üretiyoruz. Elektrik üretim santrallerinin özelleşmesiyle ilgilenecek Rus firmalarına, diğer firmalarda olduğu gibi ihaleyi açabileceğimizi bu vesileyle söylüyorum.” dedi.

Rusya Enerji Bakanı Alexandır Novak ise, bu konunun ve gaz sevkiyatı artış talebinin değerlendirildiğini söyledi. Ancak, gaz artışı için bazı fizibilite çalışmaları yapılması gerektiğini kaydederek, bazı yeni yatırımların söz konusu olabileceğini ve bunun fiyatlara ne kadar etki edeceğinin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Moskova’da gerçekleştirilen Türkiye - Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13. Dönem Toplantısı ardından Rusya Enerji Bakanı Alexandr Novak ile KEK toplantısı nihai protokolünü parafe etti. Nihai protokolün, 1 Aralık’ta Türkiye’de düzenlenecek “Üst Düzey İşbirliği Konseyi”nde bir araya gelecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanması bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler