1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Greenpeace Kolin Soma santraline dava açtı

Greenpeace Kolin Soma santraline dava açtı

Enerji Günlüğü - Greenpeace ve Soma Yırca köyü sakinleri Kolin Termik Santrali için Soma’da 388 bin 501 metrekarelik zeytinlik alanın kamulaştırılmasına...

Greenpeace Kolin Soma santraline dava açtı

Enerji Günlüğü - Greenpeace ve Soma Yırca köyü sakinleri Kolin Termik Santrali için Soma’da 388 bin 501 metrekarelik zeytinlik alanın kamulaştırılmasına karşı dava açtı.

Greenpeace ile Soma Yırca köyü sakinleri Soma Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak, Manisa'nın Soma ilçesinde, Kolin Termik Santrali için 388 bin 501 metrekarelik zeytinlik alanın kamulaştırılmasına karşı hukuki mücadele başlattıklarını duyurdular.

ACELE KAMULAŞTIRMAYA ACELE İPTAL TALEBİ

Zeytinliklerin enerji yatırımlarına açılmasın, öngören yasa tasarısına karşı tepkinin her gecen gün büyüdüğüne dikkat çeken Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, Acele kamulaştırma kararı ile zeytinliklerin termik santrali yapımı için yok edilmesine karşı hukuksal mücadelenin başlatıldığını belirterek, "Başta anayasa olmak üzere, iç hukukumuz ve taraf olunan uluslararası sözleşmeler ile, zeytinliklerin korunması güvence altına alınmış ve yok edilmesi, daraltılması yasaklanmıştır. Zeytinliklerin korunmasından sorumlu idari makamlar da termik santral projesine olumsuz görüş verdi. Tüm bunlara rağmen, Bakanlar Kurulu kararı ile zeytin ağaçları sökülsün, termik santral kurulsun diye acele kamulaştırma kararı alındı. Termik santraller gibi kirli yatırımlara karşı korunması ve geliştirilmesi gereken tarım alanları, milli parklar, ormanlar, kültür ve turizm varlıkları ve son olarak zeytinliklerin enerji yatırımları pahasına yok edilmesine sessiz kalamayız. Soma Kolin Termik Santral Projesi derhal sonlandırılmalı acele kamulaştırma kararı aynı acelecilikle iptal edilmeli, hem yüzlerce yıldır orada olan binlerce zeytin ağaçlarının hem de bölgedeki insanların yaşamı tehlikeye atılmamalıdır" dedi.

"İKİNCİ SOMA KATLİAMI"

Yırca köyü sakinleri ise geçimlerini sağladıkları 16-18 bin arası zeytin ağacının kesilmesini Soma’daki ikinci katliam olarak değerlendiriyor ve kamulaştırma kararına karşı çıkıyorlar. Alanda zaten iki termik santralin olduğunu belirten köylüler üçüncü bir termik santral istemediklerini belirtiyorlar.

Önceki ve Sonraki Haberler