1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TANAP Proje Şirketine önemli muafiyetler tanındı

TANAP Proje Şirketine önemli muafiyetler tanındı

Enerji Günlüğü – TANAP mutabakat zaptında yapılan değişiklikler ile TANAP Proje şirketine, TANAP Proje Şirketinin herhangi bir şubesine ve TANAP Proje...

TANAP Proje Şirketine önemli muafiyetler tanındı

Enerji Günlüğü – TANAP mutabakat zaptında yapılan değişiklikler ile TANAP Proje şirketine, TANAP Proje Şirketinin herhangi bir şubesine ve TANAP Proje Şirketinin tümüyle sahip olduğu iştirakine önemli muafiyetler sağlandı.

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan TANAP mutabakat zaptında yapılan bazı değişiklikler ile TANAP Proje şirketine, TANAP Proje Şirketinin herhangi bir şubesine ve TANAP Proje Şirketinin tümüyle sahip olduğu iştirakine KDV, Ulusal Kanunlardaki yedek akçeye ilişkin yükümlülüklerden, yıpranma ya da amortisman için Uluslar arası finansal raporlama standartlarının gerektirdiği gibi herhangi bir fon ayırma zorunluluğundan ve proje katılımcılarının ithalatlarından kaynaklanan KKDF ( Ulusal Kanunlar Uyarınca Uygulanan Kredi Kullanımı Destekleme Fonu) için muafiyet tanındı.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Sistemi'ne (TANAP) ilişkin 2014/6887 ve 2014/6888 karar sayılı milletlerarası antlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile TANAP Doğal Gaz İletim Anonim Şirketi Arasında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Sistemine İlişkin Hükümetlerarası Anlaşmanın Eki Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve The Trans Anatolian Gas Pipeline Company B. V. Arasında Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Sistemi Hakkında Ev Sahibi Hükümet Anlaşmasına İlişkin Değişikliğin Onaylanması Hakkında Karar ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Sistemine İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanması Hakkında Karar bugün yürürlüğe konuldu.

TANAP MUTABAKAT ZAPTINDA YAPILANDEĞİŞİKLİKLER

TANAP mutabakat zaptında yapılandeğişikliklere göre, ‘Trans Anatolian Gas Pipeline Company B.V.’ ve ‘TANAP Co. B.V.’ye yapılan tüm atıflar ‘TANAP Doğalgaz İletim Anonim Şirketi’ olarak değiştirildi.

Ayrıca, ‘Hollanda kanunları uyarınca kurulmuş ve varlığını sürdüren bir şirket olan Trans Anatolian Gas Pipeline Company B.V.’ ifadesi, ‘Türkiye Cumhuriyeti kanunları uyarınca kurulmuş ve varlığını sürdüren bir şirket olan TANAP Doğalgaz İletim Anonim Şirketi’ olarak değiştirildi.

YENİ TANIMLAR EKLENDİ

Mutabakat zaptında yapılan değişiklikler kapsamında BOTAŞ GTA ve KKDF kavramları alfabetik sıraya uygun şekilde eklendi.

YENİ MADDE EKLENDİ

Anlaşmanın 3. maddesine 3.7 şeklinde madde eklendi. Eklenen maddeye göre, tarafların BOTAŞ’ın TANAP Doğalgaz İletim A.Ş.’ne ortak olabilmesini teminen % 30 oranına kadar satın alabilmesi için bir hisse alım anlaşması yapması,BOTAŞ’ın TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. ile SD2 Gaz Satış Anlaşmasına konu 6 milyar metreküp gazın Türkiye Cumhuriyeti toprakları içerisinde ve boyunca Transit Geçişi, teslim alınması ve/veya teslim edilmesi için 15 yıl süreli bir taşıma anlaşması (BOTAŞ GTA) yapması gerekiyor. Yine aynı maddeye göre, taraflar BOTAŞ’ın BOTAŞ GTA’daki tarife kesinleşme tarihinde yapılacak düzeltmeye tabi olarak BOTAŞ GTA’da belirlendiği üzere; Eskişehir çıkış noktasında her 1000 metreküp Gaz için 79 USD ve buna ilişkin yakıt masrafı ve Trakya çıkış noktasında her 1000 metreküp Gaz için 103 USD ve buna ilişkin yakıt masrafı, her durumda % 100 kapasite kullanımını esas alacak ve 2018’den başlayarak her yıl % 1 oranında arttırılacak birim tarifeleri ödemesi ve BOTAŞ’ın diğer ilgili anlaşmaları ve düzenlemeleri akdetmesi ve yürütmesi hususlarında anlaşacaklar.

Madde 13 içersine eklenen Madde 13.3’e göre de, Ulusal Kanunlardaki yedek akçeye ilişkin yükümlülükler, Proje ile ilgili faaliyet yürüten TANAP Proje şirketine, TANAP Proje Şirketinin herhangi bir şubesine ve TANAP Proje Şirketinin tümüyle sahip olduğu iştirakine uygulanmayacak.

TANAP ŞİRKETİNE KDV UYGULANMAYACAK

Madde 23.1 içersinde ‘Hiçbir stopaj vergisi’ ifadesinin sonuna ‘ve/veya KDV’ ifadesi eklendi. Yine aynı madde ile 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere TANAP sisteminin inşası ve tadili ile ilgili TANAP Proje Şirketine sağlanacak tüm mal ve hizmetlerin teslimi KDV’den muaf tutuldu.

Madde 23.2’ye eklenen ifade ile, TANAP Proje Şirketi yıpranma ya da amortisman için Uluslar arası finansal raporlama standartlarının gerektirdiği gibi herhangi bir fon ayırmak zorunda olmayacak.

Madde 24.1’e eklenen ifade ile de Hükümet Bakanlar Kurulu kararı ile proje katılımcılarının ithalatlarından kaynaklanan KKDF ( Ulusal Kanunlar Uyarınca Uygulanan Kredi Kullanımı Destekleme Fonu) için muafiyet tanıyabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler