1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TEİAŞ şebeke arızalarını elektriği kesmeden giderecek

TEİAŞ şebeke arızalarını elektriği kesmeden giderecek

Enerji Günlüğü - Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürü Kemal Yıldır, iletim şebekesinde ortaya çıkabilecek arızaların önceden...

TEİAŞ şebeke arızalarını elektriği kesmeden giderecek

Enerji Günlüğü - Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürü Kemal Yıldır, iletim şebekesinde ortaya çıkabilecek arızaların önceden tespit edilerek, arıza çıkmadan gerekli müdahalelerin yapıldığını, ileride elektrikleri kesmeden şebeke onarımı yapılacak bir sistemi devreye sokacaklarını açıkladı. 

TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, şebeke arızalarına karşı proaktif bir çalışma yöntemi benimsediklerini ifade etti. Mehmet Kara'nın sorularını cevaplayan Kemal Yıldır, arıza yaşanabilecek noktaların önceden tespit edildiğini belirterek bu noktalardaki sorunların, planlı şekilde, arıza yaşanmadan giderildiğini belirtti. Yıldır, arızalara elektriği kesmeden müdahale edecek bir sistem kurmaya hazırlandıklarını da açıkladı.

İletim şebekesinde arıza sıklığı nasıl?

İletim hatlarımızın denizden yüksekliği sıfır ile 2000 metre arasında değişiyor. Yükseklerde fırtına, kar; aşağıda güllük gülistanlık bir hava. Bu tür hatlarımızda metaller sıcak havalarda gevşiyor, soğuk havalarda büzülüyor. Bağlantı noktalarında boşluklar oluşuyor. Bu boşluklar enerji kayıplarına yol açtığı gibi aşırı ısınmalara, dolayısıyla kopmalara yol açabiliyor.

Bunları önlemenin yolu yok mu?

Şimdi koruyucu hekimlik dediğimiz bir iş yapıyoruz. Enterkonnekte sistemin sürekli kontrolü yapılıyor. Termal kamera, enfraruj kamera, korona kamerası kullanılıyor. Sızıntılar, kırık noktalar, gerilim farkından kaynaklanan kaçaklar görülebiliyor. Bu kaçaklar devam ederse arıza yapacağı kesin. Bunu önceden görmüş oluyoruz. Şu anda acil olmayan 150 tane ısınan nokta tespit ettik. Bakım programlarında oralara öncelik vereceğiz. Acil olanlara zaten hemen müdahale ediyoruz. Çok ısınmış, 200 dereceye gelmiş. Hemen yapılıyor.

Ne kadar çok arıza, o kadar elektrik kesintisi yani...

Biz şimdi buna bir çözüm getiriyoruz. Canlı bakım sistemlerine giriyoruz. Avrupa'da, Fransa'da kullanılan ama dünyada çok fazla uygulaması bulunmayan bir sistem. Enerjiyi kesmeden arıza bakım çalışmaları yapmak. Eğitimler tamamlanmak üzere. Bunun uygulanması için enerji hattında çalışmayla ilgili şebeke yönetmeliklerinde değişiklikler hazırlandı. İzole vinçler alınacak. Şehir dışındakiler ileride özel dizayn edilmiş helikopterler alınacak. Helikopterlerle de yükü kesmeden arızaları gidereceğiz.

Önceki ve Sonraki Haberler