1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Torba yasa Zonguldak`ta kömür üretimini durdurdu

Torba yasa Zonguldak`ta kömür üretimini durdurdu

Enerji Günlüğü - Yeni torba yasanın sektöre getireceği ekonomik yükümlülükleri görüşmek için bir araya gelen Zonguldak’taki 22 özel maden...

Torba yasa Zonguldak`ta kömür üretimini durdurdu

Enerji Günlüğü - Yeni torba yasanın sektöre getireceği ekonomik yükümlülükleri görüşmek için bir araya gelen Zonguldak’taki 22 özel maden işletmecisi üretimi durdurdu.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, 22 özel maden işletmecisi adına açıklama yaparak, Yasa ile Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan kiralanan maden sahalarındaki kömür üretiminin büyük risk altında olduğunu, yeniden bir değerlendirme yapacaklarını söyledi. Açıklamanın ardından havzadaki kömür şirketlerinden bazıları alınan kararı uygulayarak işçilerine üretimin durdurulduğunu söyledi.

Zonguldak’taki 22 özel maden ocağında 4 bin 500 maden işçisi çalışıyor.

TORBA YASA İLE HER BİR TON KÖMÜR % 40 ZAMLANACAK

Salih Demir, 6552 sayılı 'İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun'un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da onaylaması ile yürürlüğe girdiğini söyledi.

Yasa ile Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan kiralanan maden sahalarındaki kömür üretiminin büyük risk altında olduğunu ifade eden Demir, 22 özel maden işletmecisi adına yaptığı açıklamasında, 'Kar marjı ve talep ile bizlere yüklenen ekonomik yük arasında büyük uçurum var. Torba yasa ile her bir ton kömür yüzde 40 oranında zamlanacak. Türkiye'de bu tutardaki Zonguldak taşkömürünün alıcısı yok. Ayrıca işçiler bugün kabul edilen maaş ile ocağa girer ise kıdem tazminatları da yeniden belirlenecek. Satamayacağımız kömürü üretmeyeceğimiz gibi, ödeyemeyeceğimiz maaşı vermeyi taahhüt edemeyiz. Bizim arkamızda, bizleri KİT'ler gibi sübvanse edecek devletimiz yok. Muhasebecilerimiz ve hukukçularımız ile görüşüp değerlendirme yapacağız.' dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler