1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TPAO Afganistan`da 4 sondaj kuyusuna talip

TPAO Afganistan`da 4 sondaj kuyusuna talip

Enerji Günlüğü - Taner Yıldız, TPAO'nun Afganistan'da yatırım maliyeti 60 milyon dolar olan 4 kuyunun sondaj ihalesine teklif götürdüğünü ve toplam...

TPAO Afganistan`da 4 sondaj kuyusuna talip

Enerji Günlüğü - Taner Yıldız, TPAO'nun Afganistan'da yatırım maliyeti 60 milyon dolar olan 4 kuyunun sondaj ihalesine teklif götürdüğünü ve toplam maliyeti 10 milyon dolar olan 8 doğalgaz kuyusunun rehabilitasyonlarını da yapmaya başladığını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afganistan'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüştü. TPAO, MTA ve işadamlarından oluşan heyetin görüşmelerinde petrol ve doğalgaz aramaları, maden aramaları ve elektrik üretimine yapılacak yatırımlar ele alındı. Karzai, Türk yatırımlarını desteklediklerini söyledi.

Ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, Afganistan'da uzun vadeye yayılmış büyük iş potansiyeli gördüklerini söyledi. Afganistan'da Enerji, Maden ve Maliye bakanlarının da aralarında olduğu 8 bakanla görüştüklerini bildiren Yıldız, son olarak Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile görüştüklerini söyledi. Yıldız, "Sayın Karzai, Türk yatırımcılarını ve kamu kurumlarını beklediklerini söyledi. Biz de derin bağlarımız olan kardeş Afganistan ile yapılacak çok fazla iş potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Afganistan'ın tabii kaynakları ve yeraltı zenginliklerini kamu ve özel sektör olarak birlikte değerlendireceğiz" dedi.

TPAO'nun Mezarı Şerif ve Sandıklı sahalarında yapılan petrol arama ve üretim ihalesini ortaklarıyla birlikte kazandığını hatırlatan Yıldız, bu sahalara yapılacak 150 milyon dolarlık yatırımın üçte birini TPAO'nun yapacağını ifade etti. TPAO'nun ayrıca yatırım maliyeti 60 milyon dolar olan 4 kuyunun sondaj ihalesine teklif götürdüğünü söyleyen Yıldız, "Toplam maliyeti 10 milyon dolar olan 8 doğalgaz kuyusunun rehabilitasyonlarını da yapmaya başladı. Yani, TPAO ilk etapta 100 milyon dolardan fazla yatırım yapacak. Bir Türk şirketi, bin kilometrekare alan içinde altının da olduğu kıymetli metalik madenlerin aramasıyla ilgili açılan 4 ihalenin tamamını 70 firmayı geride bırakarak kazandı. Kamu kurumu olan MTA'nın da Afganistan'ın zengin maden kaynaklarını değerlendirme noktasında yapacak işleri olacak" ifadelerini kullandı.

Afganistan'ın zengin su potansiyelini elektrik üretimine çevirmeyle ilgili fırsatları da konuştuklarını bildiren Yıldız, "Afganistan'da elektrik üretim sektörüne toplam 23 bin MW'lık yatırım yapma potansiyeli var. Bu 30 milyar dolarlık bir yatırım demek. Afganistan'da görüştüğümüz meslektaşlarımız, bu potansiyelin mümkün olduğunca Türk şirketleri tarafından değerlendirilmesini istediklerini söylediler. Biz de Türkiye'de bunları yatırımcılarla konuşup ilgi duyanları buraya davet edeceğiz" dedi.

Afganistan'ın normalleşmesinin Türkiye açısından da son derece önemli olduğuna değinen Yıldız, şunları kaydetti: "Bizim için Afgan halkı trilyonlarca dolardan daha mühimdir. Afganistan'ın kaynaklarını beraberce çıkaralım. Bizim teknolojimiz ile Afganistan teknolojisini buluşturalım. Hükümetlerimiz karşılıklı olarak yatırımları destekliyor. Yapılacak çok iş var. Afganistan'ın yer altı zenginlikleri çıkarıldığı sürece istikrar gelecektir. Ayrıca yaz aylarında Türk-Afgan işadamları toplantısını da İstanbul'da yapmayı planlıyoruz."

Önceki ve Sonraki Haberler