1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Trakya Cam’a 75 milyon $ enerji kredisi

Trakya Cam’a 75 milyon $ enerji kredisi

Enerji Günlüğü - Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Trakya Cam’a Türkiye ve Bulgaristan’daki fabrikaların enerji verimliliğini artırması amacıyla 75...

Trakya Cam’a 75 milyon $ enerji kredisi

Enerji Günlüğü - Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Trakya Cam’a Türkiye ve Bulgaristan’daki fabrikaların enerji verimliliğini artırması amacıyla 75 milyon ABD doları tutarında finansman sağladı.

Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC'den verilen bilgiye göre, Türkiye’nin lider düz cam üreticisi Trakya Cam’a IFC tarafından finansal destek sağlandı. Desteğin nedeni, Trakya Cam'ın Mersin, Polatlı ve Bulgaristan’daki fabrikalarına yönelik enerji verimliliği yatırımlarını desteklemek ve iklim değişikliğiyle mücadele.

75 MİLYON DOLARLIK DESTEK

Uzun vadeli finansmanın tutarı 75 milyon ABD doları olarak belirlenirken, bunun 55 milyon ABD dolarlık kısmı IFC tarafından, geri kalan 20 milyon ABD dolarlık kısmı ise IFC'nin yönetimindeki ortak-yatırımcı programı Managed Co-Lending Portfolio Program (MCPP) tarafından temin edildi.

YILDA 11.2 MİLYON DOLAR TASARRUF

Projenin söz konusu fabrikalarda yer alan cam ocaklarını ve kullanılmayan ısının geri kazanım yollarını geliştirerek, yılda yaklaşık 11.2 milyon ABD doları tutarında doğrudan enerji tasarruf etmesi ve 60.000 ton sera gazı salınımını önlemesi bekleniyor. Projenin ayrıca, Trakya Cam’ın Mersin’deki fabrikası ve iştiraki olan Trakya Glass Bulgaria EAD’nin Bulgaristan yer alan fabrikası için enerji faturalarını %15 oranında azaltması bekleniyor.

IFC Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Sanayi, Tarım ve Hizmetler Bölüm Başkanı Carsten Mueller "Stratejik iş ortağımız olan Şişecam Grup ve iştiraki Trakya Cam ile iklim değişikliğiyle mücadelede doğrudan etki yaratabilecek böyle bir yatırımda tekrar işbirliği yapıyor olmaktan dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.

IFC’nin yaklaşık 40 yıldır Şişecam Grup’la işbirliği devam ediyor. IFC’nin Grup’ta hissesi yer alırken ayrıca Grup’un yurtiçi ve yurtdışında yer alan cam ve kimya sektörlerindeki iştirakleriyle birkaç kredi anlaşması bulunuyor.

Dünya Bankası Grubu üyesi IFC, Türkiye’de yaklaşık 50 yıldır özel sektörün kalkınmasını destekliyor. Türkiye, toplam yaklaşık 4,3 milyar ABD dolarlık mevcut yatırım portföyü ile IFC’nin tüm küresel portföyü içerisinde en büyük ikinci ülke konumunda.

Trakya Cam Sanayii AŞ, 17 bağlı ortaklık, 3 iş ortaklığı ve 3 iştirakten oluşuyor. 1978 yılında kurulan ve 1981 yılında üretime başlayan, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ Topluluğuna bağlı bir kuruluş olan Trakya Cam Sanayii AŞ, ürettiği temel camlar (düzcam, buzlu cam, ayna, lamine cam, kaplamalı cam), otomotiv camları, enkapsüle camlar ve diğer ulaşım araçları camları, enerji camları, beyaz eşya camları, ile inşaat, otomotiv, enerji, mobilya, beyaz eşya ve tarım sektörlerine girdi sağlıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler