1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Üçlü doğalgaz görüşmesinde anlaşma sağlanamadı

Üçlü doğalgaz görüşmesinde anlaşma sağlanamadı

Enerji Günlüğü - AB Komisyonu, Rusya ve Ukrayna arasında Brüksel'de gerçekleştirilen doğal gaz görüşmelerinde dün anlaşma sağlanamadı.AB, Rusya ve...

Üçlü doğalgaz görüşmesinde anlaşma sağlanamadı

Enerji Günlüğü - AB Komisyonu, Rusya ve Ukrayna arasında Brüksel'de gerçekleştirilen doğal gaz görüşmelerinde dün anlaşma sağlanamadı.

AB, Rusya ve Ukrayna arasındaki üçlü doğalgaz müzakereleri çerçevesinde dün akşam Brüksel’de düzenlenen toplantılarda nihai bir anlaşma sağlanamadı ancak taraflar geçici doğalgaz fiyatı (Ekim-Mart arası 385 dolar), borcun yeniden yapılandırılması ve ön ödemeli sisteme geçilmesi gibi temel konularda mutabakat sağladı.

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak'ın verdiği bilgiye göre görüşmeler bugün de devam edecek. Novak yaptığı açıklamada, "Müzakereler henüz sona ermedi. Müzakerelerin sonuçlarına dair hazırlanması gereken belgeler üzerinde uzun müzakereleri daha yeni bitirdik. Çalışmaların bugünde devam etmesi konusunda anlaştık" diye konuştu.

Novak,Halen imzalanacak belgelerdeki teknik değişiklikler üzerinde çalışıyoruz. İmzalanacak belgelerden biri üçlü protokol, bir diğeri ise, Gazprom ile Naftogaz arasındaki sözleşmeye getirilecek, üzerinde anlaşılan konuların nasıl uygulamaya konulacağını belirten teknik ek” açıklamasını yaptı.

Ukrayna’nın ön ödeme için fon bulabileceği ve Avrupa Komisyonuyla ve diğer finans kuruluşlarıyla bu yönde görüşmelerde bulunulduğu açıklaması yapıldığını hatırlatan Novak, “ Bize Ukrayna’nın 4 milyar metreküp doğalgaz için ödeme yapacak parayı bulacağı bildirildi” dedi. Ancak yazılı bir güvence verilmediğini de sözlerine ekledi.

Gazprom CEO’su Aleksey Miller ise yaptığı açıklamada, doğalgaz fiyatı, borcun yeniden yapılandırılması ve ön ödemeli sisteme geçilmesi gibi temel konularda uzlaşma sağlandığını belirterek,gündemde olan temel meselenin, Avrupa Komisyonunun Ukrayna’ya vereceği finansal güvence olduğunu söyledi.

Miller, Avrupa Komisyonu ve Ukrayna arasında bir uzlaşı sağlanabilirse, üç taraflı tüm belgelerin bugün imzalanmasının mümkün olabileceğini, sağlanamazsa da müzakerelerin sona ereceğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler