1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Yıldız: Elektrikte büyüme hızı yüzde 11.4

Yıldız: Elektrikte büyüme hızı yüzde 11.4

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin elektrik üretimindeki kurulu gücünün son bir yılda yüzde 11.4 büyüdüğünü...

Yıldız: Elektrikte büyüme hızı yüzde 11.4

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin elektrik üretimindeki kurulu gücünün son bir yılda yüzde 11.4 büyüdüğünü söyledi.

Bakan Yıldız, Borusan EnBW Enerji’nin Tekirdağ ili Muratlı İlçesi’nde kurduğu Balabanlı Rüzgar Enerji Santrali’nin açılışı ve Türkiye’nin çeşitli illerinde kurulacak 4 yeni Rüzgar Enerji Santrali ile Bandırma Rüzgâr Enerjisi Santrali kapasite artış projesinin temel atma törenine katıldı

Bakan Taner Yıldız, törende yaptığı konuşmada Türkiye'de ilk elektrik santralinin 1902 yılında kurulduğunu belirterek "2002 yılında göreve geldiğimizde Türkiye'de 31 bin 500 MW'lik santral vardı. Son 12 yılda yaklaşık 36 bin MW'lik santral devreye aldık. Yani Türkiye'nin hızlı büyümesine çok farklı örnekler verilebilir ama bu bile hızlı büyümeyi anlatmaya tek başına yeter" dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin 2013 yılında irili ufaklı 180 santrali devreye aldığını, bunun 7100 MW'ye karşılık geldiğini, böylece arzın, tüketimin önüne geçtiğini kaydetti.

Türkiye'de elektrik alanında serbest piyasanın, liberalleşen ve özelleşen piyasanın en önemli argümanlarının oluşmaya başladığını kaydetti. Yıldız şöyle konuştu:

"Bundan 12 yıl önce özel sektörün üretimdeki payı yüzde 32'lerdeydi. Şimdi kamu yüzde 32'ye geriledi. Yani piyasanın oluşmasıyla alakalı çok ciddi değişiklikler yapıldı. Elektrik dağıtım hizmetlerinde 21 bölgenin tamanı özelleşti. Doğalgazda ha keza hemen hemen tüm dağıtım hizmetleri özel sektörde. İstanbul'u da yakın zamanda özelleştireceğiz."

"Özel sektörün payının önümüzdeki dönemde minimum yüzde 75'ler civarında olacağını düşünüyoruz" diyen Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"Bunun yenilenebilir ve yerli kaynaklarla yapılabilmesini temin etmeliyiz. Burada kemiyeti sayısı çok önemli değil ama bizim için değerli bir miktardaki rüzgar enerjisini devreye alıyoruz. Geçen yıl, ilk defa rüzgarın payı yüzde 5'leri buldu. Şu anda 3600 MW'ler civarındayız. Kısa bir süre içerisinde bunu 11 bin MW civarına çıkarmamız gerekiyor."

ELEKTRİKTE YÜZDE 11.4 BÜYÜME

"Büyüyen ekonominin küçülen enerji sektörü olmaz" diyen Bakan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin ekonomik büyümesinin üzerinde bir rakamla bunu gerçekleştirmeliyiz. Türkiye kurulu güçte son bir yılda yüzde 11.4 büyümüştür. Bu çok agressif bir büyüme. Yüzde 2.5-4.0'lük ekonomik büyümenin çok üzerinde bir enerji yatırımı büyümesi hedefliyoruz."

Mehmet KARA

DÜNYANIN EN BÜYÜK GES'LERİNDEN BİRİ KONYA KARAPINAR'A


BORUSAN ENBW BALABANLI RES TAM KAPASİTEYLE ÜRETİMDE

Önceki ve Sonraki Haberler