1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: Rusya`dan indirim talep ettik ama tüketiciye yansımaz

Yıldız: Rusya`dan indirim talep ettik ama tüketiciye yansımaz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’dan yeni kontrat dönemi ile ilgili indirim talep ettiklerini, ancak mevcut şartlar...

Yıldız: Rusya`dan indirim talep ettik ama tüketiciye yansımaz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’dan yeni kontrat dönemi ile ilgili indirim talep ettiklerini, ancak mevcut şartlar dikkate alındığında bunun tüketiciye yansımayacağını söyledi.

Rusya’nın doğalgaz devi Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller ve Gazprom export Başkanı Elena Burmistrova ile bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız,görüşme sonrası basına açıklamada bulunarak Rusya’dan yeni kontrat dönemi ile ilgili indirim talep ettiklerini, ancak mevcut şartlar dikkate alındığında bunun tüketiciye yansımayacağını söyledi.

Yıldız, “Bizim indirim almamız lazım geldiğini kendilerine net bir şekilde söyledik. Bizden daha uygun fiyatlarda doğalgaz alan AB ülkeleri var. Bizden daha pahalı alan ülkeler var. Türkiye?nin gelişen yüzünü daha iyi hissedeceğimiz bir fiyatı aynı şekilde kurguladığımızı kendilerine ilettik. Bütün bunların her birini bir paket olarak değerlendireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız, “Rusya Federasyonu ile doğalgaz ticareti son derece önemli bir noktada. Geçtiğimiz yıl 26,5 milyar metreküp doğalgaz almıştık. Bu yıl ki hedefimiz kontrat değerlendirmesinden sonra 30 milyar metreküpe taşınması. İyi bir görüşme oldu. Ukrayna krizi ile birlikte doğalgaz alım miktarını değerlendirdik. Türkiye bildiğiniz gibi 10 milyar metreküp doğalgazı özel sektör marifeti ile alıyor. Biz bu miktarın daha da artırılmasından yanayız. Ancak bunu kontrat son tarihinden sonra değerlendirilebileceğini söylediler. Tabi ki bunlar müzakere edilecek konular.” dedi.

Rusya’dan alınan indirimin şu an Türkiye’ye yansıtacak safhada olmadıklarını kaydeden Yıldız, “Maliyetlerimiz hala çok yüksek. Dövizle aldığımız TL ile sattığımız bu yapı içinde maliyetlerimiz çok yüksek. BOTAŞ’ın 1 milyar dolar bir eksisinden bahsediyoruz. Bizim amacımız bütün bunları telafi etmek yönünde. Biz şu ana kadar gelen maliyetlerin tamamını vatandaşımıza, sanayicimize aktarmış değiliz. Bütün bunları vatandaşımızın, ticarethanelerimizin ve sanayicimizin lehine yorumlayarak bu noktaya geliyoruz.” İfadesini kullandı.

OLASI UKRAYNA KRİZİ TÜRKİYE’Yİ ETKİLEYECEK

Henüz netleşmeyen olası bir Ukrayna krizinden söz ettiklerini aktaran Bakan Yıldız, “Bunun miktarını ve gazın kesilmesini ihtimalini önümüzdeki hafta yapacakları toplantıdan sonra netleştireceklerini söylediler. Biz de kendilerine muhatabımızın kendileri olduğunu, Rusya ile yapılan anlaşmaların her iki ülke için de değerli olduğunu, böyle bir krizi temenni etmediğimizi, özellikle de Aralık, Ocak ayında şimdi Moskova’da neredeyse sıfır derece civarında, biz böyle bir miktarın tamamını almak istediğimizi, böyle bir konuyu da temenni etmek istemediğimizi ilettik. Mutlaka AB ve Ukrayna ile görüşmelerde çözüm yollarının bulunması gerektiğini kendilerine ilettik.” ifadelerini kullandı.

MAVİ AKIM’DA 3 MİLYAR METREKÜP ARTIŞ

Mavi Akım’dan 3 milyar metreküp kapasite artışı ile ilgili prensip kararına vardıklarını, Türkiye’nin hızlıca bunları tedarik etmesi gerektiğini vurgulayan Bakan, “Biz uygun fiyat oluşması durumunda bizim özel sektör marifetiyle de uygun fiyatlarla beraber Türkiye’ye kazandırmak istediğimizi söyledik.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız akşam saatlerinde Ankara’ya dönecek.

Önceki ve Sonraki Haberler