1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yılmaz: Enerji piyasamız AB`nin ikibuçuk katı hızla büyüyor

Yılmaz: Enerji piyasamız AB`nin ikibuçuk katı hızla büyüyor

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye enerji piyasasının Avrupa Birliği'nin ikibuçuk katı hızla büyüdüğünü söyledi.6.Dünya...

Yılmaz: Enerji piyasamız AB`nin ikibuçuk katı hızla büyüyor

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye enerji piyasasının Avrupa Birliği'nin ikibuçuk katı hızla büyüdüğünü söyledi.

6.Dünya Enerji Düzenleme Forumu açılış konuşmasını yapan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, rakamlarla Türkiye'nin geldiği noktaya değinerek, bugün Türkiye enerji piyasasının OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen piyasa olduğuna, elektrik ve doğal gazdaki talep artış hızının Asya-Pasifik bölgesi düzeyinde olduğuna dikkat çekerek, "Ve piyasamız Avrupa Birliği’nin ikibuçuk katı hızla büyüyor. " dedi.

Yılmaz, hızlı büyümenin yatırım gerektirdiğini ve yatırımın da güvenilir yatırım ortamı ve istikrarlı piyasa kurallarının olduğu yerlerde yapıldığına dikkat çekerek, son son 12 yılda elektrik ve doğal gaz piyasalarında özel sektör tarafından yaklaşık 60 milyar Dolarlık yatırımın bu sayede hayata geçirildiğini ifade etti. Yılmaz, "Bu dönemde kurulu gücümüz iki kattan fazla artti. Elektrik şebekemiz daha da fazla buyudu . Modernize edildi.Doğal gaz kullanımı yurt sathında yaygınlaştırıldı.12 yıl önce sadece 6 şehrimizde doğal gaz kullanılıyordu.Bugün 72 şehrimizde kullanılıyor.Yıl sonunda bu sayının 76’ya ulaşmasını bekliyoruz." dedi.

Kurum olarak piyasaların ve içerisindeki oyuncuların esasen tüketiciler için var olduğuna inandıklarını ve dolayısıyla yaptıkları düzenlemelerde tüketicilerin çıkarını gözettiklerini ifade eden Yılmaz, "Ancak bunun için de tüketicilere hizmet veren piyasa oyuncularının sürdürülebilirliğini sağlamak gerekiyor. “İyi çalışan verimli piyasa oyuncularının” çalışmalarının karşılığını aldığı bir düzenleyici çerçeve ve piyasa yapısı kurmaya çalışıyoruz." dedi.

FORUM SEKTÖR İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI 

Yılmaz, açılışını yaptıkları 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nun sektör için bir dönüm noktası olacağını belirterek, enerji düzenleme dünyasının kalbinin bu Forum’da atacağını vurguladı. Türkiye’nin enerji alanında küresel bir aktör olduğunun göstergesi olan bu Forum'unun günümüzün sorunlarına çözümler sunarken, geleceğin enerji piyasalarının inşa sürecinde karşılaşılacak önemli sorunlara odaklanacağını da sözlerine ekledi.

Yılmaz ayrıca, Forum’un temasını da “Enerji Düzenleme Dünyasını Buluşturmak” olarak belirlediklerini ve 85 farkli ülkeden temsilciyi ağırladıklarını belirtti. Forum konularını da, Paydaşların Çıkarlarını Dengelemek, Değişimden Yararlanmak, Düzenleme ve Sürdürülebilirlik,Daha Akılcı Düzenlemelere Doğrubaşlıkları altında gruplandırılan 4 ana eksende tartışılacağı bilgisini verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler