1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Yırcalı ve Boydak`a lisans iptali

Yırcalı ve Boydak`a lisans iptali

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yatırım süreci başlamamış elektrik üretim lisanslarını iptal etmeye başladı. Aralarında...

Yırcalı ve Boydak`a lisans iptali

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yatırım süreci başlamamış elektrik üretim lisanslarını iptal etmeye başladı. Aralarında Boydak ve Yırcalı gruplarına ait firmaların da bulunduğu bazı HES ve RES şirketlerinin lisanları iptal edildi. 

Elektrik üretim lisansı aldığı halde çeşitli nedenlerle yasal süresi içinde tamamlanmamış yatırımlara, inşaat öncesi izinleri tamamlamaları için altı aylık süre tanınmıştı. Bu süre 2 Mayıs’ta dolmasına rağmen bazı girişimciler, inşaat izin süreçlerinde karşılaşılan çeşitli engeller nedeniyle inşaata başlayamamış ya da tamamlayamadı. Bu yüzden, gerek ilgili sektörel dernekler gerekse bireysel olarak pek çok girişimci hükümetten ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) ek süre talep ediyor. Yatırımcıların ve sektörel kuruluşların EPDK ile Enerji Bakanlığı nezdinde yürüttüğü girişimler devam ederken, lisans iptalleri de başladı.

ÜÇ YILLIK YASAKLAR

Geçtiğimiz hafta yapılan EPDK - Kurul toplantısında toplam kurulu güçleri 363 megavatı (MW) bulan bazı projelerin lisansını iptal etti. Şirketler bu lisanslar için yatırdığı yaklaşık 32 milyon liralık teminat da yandı. Lisansı iptal edilen projeler arasında Boydak Holding ve Yırcalı Grubu'na ait bazı santral projeleri de bulunuyor. Boydak Grubu’na ait 102 MW’lık RES projesinin lisansı, sadece yüzde 0.4 oranında gerçekleştirme sağlandığı gerekçesiyle iptal edildi. Grubun ilgili şirketinin üç yıl enerji sektöründe faaliyet göstermesi yasaklandı, 10.6 milyon liralık teminatına el konuldu.

İşadamı Rona Yırcalı’ya ait BEST Grubu'nun 9 MW’lık rüzgar enerjisi santrali projesinin lisansı ise sadece yüzde 5 gerçekleştirme sağlandığı ve gerekli evraklar sunulmadığı gerekçesiyle iptal edildi, 1 milyon 80 bin TL’lik teminatı da yandı. Rona Yırcalı, Sinan Yırcalı ve gruba ait Karesi Enerji şirketi de bu kapsamda 3 yıl boyunca enerji sektöründen yasaklandı.

İPTAL EDİLEN BAZI LİSANSLAR

Mor-1 Reg. ve HES Zümrüt I-II-III-IV HES

Kübra HES Çanakçı II-III HES

Delice-1 HES Nizir Reg. Ve HES

Enes-I Reg. Ve HES Kirazdere HES

Maraton HES Cerit Res

Eber RESElmas RES

Gaziemir RES Ayvalık RES

Sibelres RES Karatepe Biyogaz

Önceki ve Sonraki Haberler