1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Yusufeli HES inşaatında ilerleme sağlandı

Yusufeli HES inşaatında ilerleme sağlandı

Enerji Günlüğü – Artvin’de bulunan 540 MW’lık Yusufeli Barajı ve HES Projesi inşaatında % 41’lik parasal gerçekleşme, % 38 fiziki gerçekleşme...

Yusufeli HES inşaatında ilerleme sağlandı

Enerji Günlüğü – Artvin’de bulunan 540 MW’lık Yusufeli Barajı ve HES Projesi inşaatında % 41’lik parasal gerçekleşme, % 38 fiziki gerçekleşme sağlandı.

DSİ'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, bu aşamada, baraj gövdesi kret üstü kazıları ile santral binası kazıları devam ediyor. Ayrıca menba ve mansap batardolarına ait hem geçirimsizlik perdesi imalatları hem de dolgu serim çalışmaları tamamlandı.

Limak-Cengiz-Kolin tarafından Artvin’in 70 km güney batısında Çoruh Nehri üzerinde yapımına 21 Aralık 2012 tarihinde başlanılan 540 MW’lık Yusufeli Barajı ve HES inşaatı devam ediyor. Temeli 26 Şubat 2013 tarihinde atılan Yusufeli Barajı ve HES inşaatında % 41’lik parasal gerçekleşme, % 38 fiziki gerçekleşme sağlandı.

İLK DEFA HELEZON ULAŞIM TÜNELLERİ YAPILDI

Son derece engebeli bir arazide yer alan Şalt Sahası kazıları 652,50 metre kotundaki en üst palyeden 10 Haziran 2014 tarihinde başlandı. Kazı çalışmaları tamamlandı, devam eden destekleme çalışmaları kapsamında delgileri tamamlanan 278 adet ön gerilmeli ankrajın 278 tanesinde başlık betonu yapıldı ve enjeksiyon imalatları tamamlanan 278 adet ön gerilmeli ankrajın 266 tanesinde gerdirme işlemi tamamlandı. Kazı şev başına ulaşmak için helezon şeklinde ulaşım tünelleri yapıldı, bu uygulama ilk defa ülkemizde gerçekleştirildi.

Kazı çalışmaları tamamlanarak Şalt Sahası platformu oluşturuldu. Bunun akabinde duvar imalatlarına başlanacak.

Projenin tamamlanması ile yılda 1 827 GWh elektrik üretilerek, milli bütçeye yıllık yaklaşık 400 milyon TL katkı sağlanacak.

DÜNYANIN EN YÜKSEK ÜÇÜNCÜ BARAJI OLACAK

Yusufeli Barajı ve HES Projesi tamamlandığında çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Çin’de yer alan Xiowan (292 m) ve Gürcistan’da yer alan Inguri (272 m) barajlarından sonra dünyanın en yüksek 3. barajı olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler