1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Lisanssız üretilen elektriğe sıfır dağıtım bedeli

Lisanssız üretilen elektriğe sıfır dağıtım bedeli

Lisanssız elektrik üretiminde, tüketim tesisiyle aynı ölçüm noktasında kurulacak üretim tesisleri 10 yıl süre ile herhangi bir dağıtım bedeli ödemeyecek. 

Lisanssız üretilen elektriğe sıfır dağıtım bedeli

Enerji Günlüğü - Lisanssız elektrik üretiminde, tüketim tesisiyle aynı ölçüm noktasında kurulacak üretim tesisleri 10 yıl süre ile herhangi bir dağıtım bedeli ödemeyecek. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu almaya hak kazanan ve tüketim tesisi ile aynı ölçüm noktasında olan, kurulu gücü bağlantı anlaşması sözleşme gücü ile sınırlı 5 MW'a kadar olan ve 10 kW'a kadar (10 kW dahil) yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı çatı ve cephe uygulamalı elektrik üretim tesisleri için uygulanacak sistem kullanım bedellerini belirledi. 

Bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren dağıtım tarifelerine göre, lisanssız üretim yapıp dağıtım sistemine veren işletmelerin veriş yönündeki dağıtım bedeli 10 yıl süre ile bedelsiz olacak. Tükettiği elektrik yani çekiş yönünde ise üretim kapasitesi kadar olan kısım %50 indirimli olacak. Kapasiteyi aşan kısım ise normal dağıtım bedeli olarak ödenecek. 

Düzenlemenin lisanssız üretim tesisi kurmayı cazip hale getireceği ve elektrik üretildiği yerde tüketileceği için dağıtım sisteminde oluşan kayıpların indirgenmesine büyük katkı sağlayacağı düşünülüyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler