Çanakkale Karabiga’ya bir termik santral daha geliyor

Enerji Günlüğü – Çanakkale ili Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesine 1960 MW kapasiteli Entegre (Kül Depolama Sahası, Dolgu Alanı, İskele ve Derin...

28 Ekim 2014 Salı 19:01

Enerji Günlüğü – Çanakkale ili Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesine 1960 MW kapasiteli Entegre (Kül Depolama Sahası, Dolgu Alanı, İskele ve Derin Deniz Deşarjı) Termik Santrali yapılacak.

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinekömürlü termik santralleri kurulmaya devam ediyor. Naren Enerji Elektrik Üretim A. Ş. tarafından Çanakkale İli, Biga ilçesi, Karabiga Beldesi sınırları içerisinde 2 X (1000 MWm/980 MWe) (2000 MWm/1960 MWe) kurulu gücünde Naren Entegre (Kül Depolama Sahası, Dolgu Alanı, İskele ve Derin Deniz Deşarjı) Termik Santrali yapılması planlanıyor.

Naren Entegre Termik Santrali'nin tam kapasite işletilmesiyle birlikte yıllık üretilecek enerji miktarı 17.000 GWh mertebesinde olacak. Üretilecek olan elektrik enerjisi 380 kV Çanakkale Boğazı geçiş hattına girdi-çıktı yapacak.

İTHAL KÖMÜR KULLANILACAK

Santralde yakıt olarak ithal kömür kullanılması planlanıyor. Santralde üretim faaliyetleri sırasında her bir ünitede 320 ton/saat olmak üzere toplam 640 ton/saat (5.606.400 ton/yıl) kömür tüketilecek. Santralde kullanılacak olan ithal kömür uluslararası pazarlardan (Rusya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Avustralya) temin edilecek olup, sahaya deniz yolu ile getirilecek.

Santralde, kömür yakıldığında oluşacak SO2 konsantrasyonunu “Büyük Yakma Tesisleri Yönetmeliği”nde belirlenen sınır değerlerin altına çekebilmek için her bir ünitede bir adet olmak üzere iki adet Baca Gazı Desülfürizasyon (BGD) tesisinin kurulması planlanıyor.

SANTRAL TAMAMLANINCA 500 KİŞİ ÇALIŞACAK

Santralin yılda 8760 saat çalışması planlanıyor. Naren Entegre Termik Santral Projesinin inşaatı aşamasında 1000 kişinin, işletme aşamasında ise 550 kişinin çalıştırılması planlanıyor.

Proje inşaat aşaması 40 ay sürecek ve projenin ekonomik ömrü 30 yıl olacak. Ancak modernizasyon ve teknolojik yenilemelerle santralin ekonomik ömrü uzatılabilecek.

PROJENİN KONUMU

Proje alanının yaklaşık 1 km kuzey doğusunda Karaburun Biga Termik Santrali, 1,5 km kuzey doğusunda Karaburun 1-2 Termik Santrali ve 3,5 doğusunda Karaburun Termik Santrali planlanmakta. Ayrıca proje alanının kuş uçumu 7,5 km batısında işletmede olan Değirmencik Termik Santrali bulunuyor.

Naren Entegre Termik Santral Proje alanın tamamı orman arazisi olduğundan herhangi bir kamulaştırma yapılmayacak, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 17 nci maddesi gereğince izin alınacak.

PROJE İLE İLGİLİ ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Naren Entegre Termik Santral projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başladı ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açıldı. Halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 18/11/2014 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek.

ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya ÇANAKKALE Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilecekler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilecek.

ÇANAKKALE’DE 10 TERMİK PROJESİ VAR

Çanakkale, yapılması planlanan 10 kömürlü termik santral projesi ile Türkiye’nin en fazla kömürlü termik santral planı olan 2. şehri durumunda. İlde en fazla termik santralin kurulduğu yer ise Biga ilçesi. Greenpeace’in yaptığı bir araştırmada, eğer tüm planlanan santraller yapılırsa Çanakkale’de her yıl 500 erken ölüm gerçekleşecek.

Bugün Çanakkale’de çalışan 3 tane kömürlü santrali ve 10 kömürlü termik projesi var. Karabiga beldesinde halen 1.320 MW kapasiteli Cenal Termik-Enerji Santrali inşa halinde bulunuyor. Biga’da 405 MW kapasiteli İçdaş Biga Termik Santrali ve 1.200 MW kapasiteli İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş. santralinin yarısı ise bitmiş durumda.

Ayrıca Biga ilçesinde, Karaburun Biga Termik Santrali, Karaburun 1-2 Termik Santrali ve Karaburun Termik Santrali planlanmakta.

KARABİGA HALKININ TEPKİSİ MERAK KONUSU

Bölgenin rüzgar ve güneş açısından oldukça zengin olmasına rağmen termik santral projelerinin bu kadar yoğun olması yerel halkın ve çevre örgütlerinin tepkisini çekiyor. Bunun en son örneği ise Cenal Enerji Santrali ÇED Sürecinde yaşananlar.

Cengiz Holding ve Alarko’nun ortak enerji santrali projesi için kurduğu Cenal Elektrik Üretim A.Ş.'nin kurmak istediği Cenal Enerji Santrali ve Derin Deniz Deşarjı" projesi ÇED süreci tam bir yılan hikayesine dönmüş durumda. Proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mayıs 2012'de ÇED olumlu kararı vermiş, ancak yerel örgütlerin açtığı dava sonucu Çanakkale İdare MahkemesiTemmuz 2013’te yürütümeyi durdurmuştu. Bunun üzerine şirket ÇED'i dört ayrı projeye bölmüş, bu dört projeden üçüne Aralık 2013'te ÇED olumlu kararı verilirken biri için ÇED Gerekli Değildir kararı alındı.

ÇED Yönetmeliği’nde entegre proje olan kömürle çalışan termik santrallerin ÇED süreci bir bütün olarak düzenlendiğinden Karabiga Termik Santrali’nin ÇED’inin 4 parçaya bölünmesi, hukuka aykırı olarak değerlendiriliyor. Proje ile ilgili hukuki süreç devam ediyor.

SABİHA KÖTEK

https://www.enerjigunlugu.net/ sitesinden 29.03.2024 tarihinde yazdırılmıştır.