1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rolls-Royce ile EÜAŞ mini nükleer santral geliştirecek

Rolls-Royce ile EÜAŞ mini nükleer santral geliştirecek

Türkiye (EUAS International ICC) ile İngiltere (Rolls-Royce) arasında mini (kompakt – compact) nükleer güç reaktörleri geliştirme ve üretme konusunda anlaşma imzalandı.

Rolls-Royce ile EÜAŞ mini nükleer santral geliştirecek

Enerji Günlüğü - Türkiye (#EÜAŞ) ile İngiltere (#RollsRoyce) arasında mini (kompakt – compact) nükleer güç reaktörleri geliştirme ve üretme konusunda anlaşma imzalandı.

İngiliz şirketi Rolls-Royce’dan yapılan açıklamaya göre, Rolls-Royce ile Elektrik Üretim AŞ’nin yurnt dışında faaliyet gösternen şirketi EUAS International ICC, kompakt nükleer güç santrallerinin (diğer adıyla Small Modular Reactor yani SMR) teknik, ekonomik ve hukuki uygulanabilirliği ile birlikte üretim imkânlarını değerlendirmek üzere bir mutabakat zaptı imzaladı. Açıklamada “Bu mutabakat zaptı çerçevesinde gerçekleştirilecek çalışma, düşük karbonlu enerji sistemlerinin geliştirilmesine yardım edecek ve Birleşik Krallık ile Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü ilişkilerinde heyecan verici yeni bir sayfa açacak” denildi.

KÜRESEL PAZAR POTANSİYELİ ARAŞTIRILACAK

Açıklamaya göre Rolls-Royce'un söz konusu güç santralini tasarlayan konsorsiyumun bir üyesi olarak imzaladığı bu mutabakat zaptı; konsorsiyuma ait güç santralinin kurulması için teknik, lisanslama, ticari ve yatırım ile ilgili hususların, muhtemel inşa süreçlerinin ve Türkiye ile global pazar potansiyelinin incelenmesini taahhüt ediyor. Güç santralini tasarlayan konsorsiyum; Assystem, BAM Nuttall, Laing O’Rourke, National Nuclear Laboratory (NNL), Rolls-Royce, Atkins, Jacobs, The Welding Institute (TWI) ve Nuclear AMRC'den oluşuyor.

DAVID ORR: TÜRKİYE’DEKİ FIRSATLAR HEYECAN VERİCİ

Rolls-Royce konsorsiyum direktörü David Orr konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, ekonomik ve hızlıca kurulabilen güç santralinin, bölgede on binlerce kişiye iş imkânı yaratacağını söyledi. Kmopakt nükleer güç reaktörlerini onlarca yıl boyunca refahı ve yaşam kalitesini artıracak cazip bir yatırım olarak nitelendiren #DavidOrr sözlerine “Türkiye'nin yerel ve bölgesel nükleer enerji fırsatları inanılmaz derecede heyecan verici. Konsorsiyumumuza ait güç santralinin Türkiye'de enerji, ekonomi ve sanayi hedeflerini nasıl destekleyeceğini araştırmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.

BAYRAKTARLI: REKABETÇİ FİYAT OLUŞUMU ÖNEMLİ

EUAS International ICC CEO'su Yahya Bayraktarlı ise, “Vizyonumuz, nükleer güç ile enerjide kaynak çeşitliliğini sağlamak” dedi. Türkiye’nin ekonomik büyümeye ve sosyal refaha katkıda bulunan sürdürülebilir bir nükleer sanayi geliştirmeyi hedeflediğini belirten Bayraktarlı “Türkiye, uluslararası ortaklarıyla hâlihazırda daha büyük ölçekli nükleer güç santralleri geliştiriyor. Rekabetçi fiyat oluşumu bizim için önemli bir gösterge. Küçük modüler reaktörlerin uygulanabilirliği, sürekli olarak izlediğimiz bir araştırma ve geliştirme konusu” diye konuştu.

DEMONTE NÜKLEER TESİS, SAHAYA HIZLA KURULUYOR

Kompakt güç reaktörlerinin bileşenleri, ilgili sahalara gönderilmeden önce, fabrikalardaki standart bölümlerde üretilerek hava koşullarına dayanıklı bir kubbe içerisinde hızlı bir şekilde belirlenen sahaya monte ediliyor. Bu sayede hava koşullarına bağlı aksaklıklar bertaraf ediliyor, maliyetler düşürülebiliyor. Bu işlemler sonucunda, daha düşük başlangıç maliyeti, daha kısa ve daha öngörülebilir inşaat ve işletmeye alma süreleri sağlanabiliyor.

ROLLS-ROYCE HOLDINGS PLC HAKKINDA

Enerji teknolojileri üreticisi Rolls-Royce’un 150’den fazla ülkede müşterileri bulunuyor. Bu müşteriler arasında 400’ün üzerinde havayolu ve leasing müşterisi, 160 silahlı kuvvetler, 70 donanma dâhil olmak üzere 5 binin üzerinde enerji ve nükleer müşterisi yer alıyor. Şirket 2019 yılında 15,3 milyar sterlin kâr elde etti. Bu tutarın yaklaşık yarısı, satış sonrası hizmetlerden elde edildi.

2019’da AR-GE çalışmalarına 1,45 milyar sterlin yatırım yapan Rolls-Royce, 29 farklı Üniversite Teknoloji Merkezinden oluşan küresel bir ağı destekliyor. Grup, stajyer ve yeni mezun istihdamı ve çalışanların becerilerinin geliştirilmesi anlayışına sahip.

EÜAŞ VE EUAS INTERNATIONAL ICC HAKKINDA

Elektrik Üretim AŞ, Türkiye’nin Türkiye'nin enerji ve ekonomi politikalarına uygun olarak elektrik üretmek üzere faaliyet gösteren bir devlet şirketi. EUAS International ICC, 2015 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla sermayesinin tamamı EÜAŞ’a ait olarak kuruldu. EÜAŞ’ın hidroelektrik, doğalgaz ve linyit ile çalışan termik santralleri bulunuyor.

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler