2020 doğa kaynakları şimdiden tükendi!

Doğa kaynaklarını tüketme hızımız bu yıl 50 yıldır ilk kez 3 hafta ötelendi ve 22 Ağustos 2020 itibariyle limit aşıldı.

Enerji Günlüğü - Doğa kaynaklarını tüketme hızımız bu yıl 50 yıldır ilk kez 3 hafta ötelendi ve 22 Ağustos 2020 itibariyle limit aşıldı.

Dünya Limit Aşım Günü bu yıl 22 Ağustos’ta gerçekleşti. Bu tarih itibariyle, gezegenimizin 2020 için sunduğu kaynakları tükettik ve yılın geri kalanında 2021’e borçlanmaya başlıyoruz. Dünya üzerindeki yenilenebilir kaynaklar ile insanların bu kaynaklara yönelik talebini değerlendiren araştırmalar yürüten Küresel Ayak İzi Ağı’nın (Global Footprint Network) verilerine göre, geçen yıl 29 Temmuz olan Dünya Limit Aşım Günü, hesaplanmaya başlandığı 1970 yılından bu yana ilk kez geri gelmedi. İlk kez bu yıl, doğa kaynakları tüketme hızımız geçen seneye göre daha düşük: Limit Aşım Günü bu yıl 3 hafta ötelendi.

İnsanlığın son yüzyılda yaşadığı en büyük ekonomik ve toplumsal krizlerden biri olan Covid-19 salgını, küresel ekonomide radikal bir yavaşlamaya; doğal kaynaklara yönelik talebin ve doğa üzerindeki ekolojik ayakizimizin azalmasına neden oldu. Bedeli çok ağır olan bu durum nedeniyle gezegenimiz üzerindeki insan baskısı geçici bir süreliğine de olsa azaldı. İnsanlık “normal” şartlarda bir yıl içinde yenilenebilecek kaynaklardan %60 fazlasını tüketiyor; başka bir deyişle 1.6 dünyamız varmış gibi yaşıyoruz. 2020 yılının ilk yarısında ise, doğa üzerindeki ekolojik ayak izimiz  %9.4 azaldı. Bu düşüşte en büyük pay %14.5 ile karbon ayak izine,  % 8.4 ile orman ürünleri tüketimine ait.

Bu durum, evde kaldığımız ve sosyal hayatımızı kısıtladığımız dönemde doğa üzerindeki etkimiz azalınca, gezegenimizin hızla kendini yenileyebildiğini, ekosistem dengelerini iyileştirebildiğini gösteriyor. Ancak ne yazık ki normal şartlarda sevinçle karşılanacak bu gelişme, bu kez ayrıntılı ve çok boyutlu analizler yapmamızı, acilen somut adımlar atmamızı gerektiren mesajlar içeriyor.