4 Avrupa ülkesine 250 hidrojen ikmal istasyonu yolda

Phillips 66 ve H2 Energy Europe; Almanya, Avusturya ve Danimarka'da hidrojen yakıt ikmali için ağ kurmak üzere ortak şirket kuruyor. 

Enerji Günlüğü - Phillips 66 ve H2 Energy Europe; Almanya, Avusturya ve Danimarka'da hidrojen yakıt ikmali için ağ kurmak üzere ortak şirket kuruyor. 

Phillips 66 ve H2 Energy Europe şirketlerinin kuracağı ortak girişim, 2026 yılına kadar Almanya, Avusturya ve Danimarka'da perakende amaçlı 250 adet hidrojen yakıt ikmal istasyonu oluşturacak. 

Yarı yarıya ortak olacak iki şirketten biri İngiltere merkezli Phillips 66’nın %100 bağlı ortaklığı Philips 66 Limited olacak. Philips 66 ise Coop Mineraloel AG ile birlikte Jet markasıyla Avrupa’da 1000’in üzerinde hidrojen ikmal istasyonu işletiyor.  

Yeni ortak girişimin İsviçre merkezli diğer paydaşı H2 Energy Europe AG ise yeşil hidrojenin üretimi, dağıtımı ve kullanımı yatırımlarıyla bilinen hidrojen tedarikçisi H2 Energy Holding AG ile Trafigura Pte Ltd.’nin birlikte kurduğu bir şirket. İsviçre'de hidrojen yakıtı ekosistemi oluşturan ilk şirket olan H2 Energy Holding AG, hidrojen yakıt hücreli kamyonlar üretiyor. Şirket ayrıca Danimarka'da açık deniz rüzgar santrallerinde üretilen elektriği kullanarak yılda 90.000 tona kadar yeşil hidrojen üretebilen 1GW'lık bir elektroliz tesisi kurmayı planlıyor. 

H2 Energy ve Philips 66, kuracakları ortak girişimle ilgili Rekabet Kurumu’nun onayını almak üzere Türkiye’de de başvuru yaptı.