AB karbon piyasası emisyonu düştü

Enerji Günlüğü - AB karbon piyasası emisyonu 2014 yılında yüzde 3.7 oranında azaldı.AB Emisyon Ticareti Sistemi (EU ETS) çerçevesinde Avrupalı şirketler...

Enerji Günlüğü - AB karbon piyasası emisyonu 2014 yılında yüzde 3.7 oranında azaldı.

AB Emisyon Ticareti Sistemi (EU ETS) çerçevesinde Avrupalı şirketler karbon salımını azalttı. Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği üyesi ülkelerde sera etkisi yaratan gazlar arasında ilk sırada yer alan karbondioksit salımı yüzde 3.7 oranında düşerek 1.838 milyar ton oldu. Geçtiğimiz yıl karbondioksit salımı 1.907 milyar ton olarak gerçekleşmişti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yönelen AB ülkelerindeki bu emisyon düşüşünün 1.025 milyon tonu (% 6.7) ısıtma ve elektrik sektöründen kaynaklandı. Doğalgaz yakıtlı elektrik üretimi kömür yakıtlı elektrik üretiminde salınan karbondioksitin yarısını atmosfere salıyor. Karbondioksit salımı düşüşünün 813 milyon tona denk gelen yüzde 0.5'lik kısmı da çimento, metal ve enerji sektöründen kaynaklandı.

AB Emisyon Ticareti Sistemi (EU ETS), sera gazlarının salımını engelleme ve kontrol altına alma amacıyla 12 binden fazla elektrik santrali, fabrika ve hava yolları şirketine gelecek yıl Nisan ayına kadar yıllık salınan her ton karbondioksit için izin alınması zorunluluğu getirerek emisyonlarını sınırladı.