AB yeni Rusya-Almanya hattına karşı

Enerji Günlüğü – Avrupa Komisyonu, Rusya ile AB'yi birbirine bağlayan boru hattı kapasitesinin sadece yüzde 57'sini kullandığına dikkat çekerek, bu...

Enerji Günlüğü – Avrupa Komisyonu, Rusya ile AB'yi birbirine bağlayan boru hattı kapasitesinin sadece yüzde 57'sini kullandığına dikkat çekerek, bu kapasitesnin fazlasıyla yeterli olduğunu söyledi.

EurActiv'in sorularına yazılı olarak yanıt veren Avrupa Komisyonu, Türk Akımı projesinin genişletilmesi ve Rusya'dan Almanya'ya yeni bir doğalgaz boru hattının inşa edilmesine ilişkin imzaların atılmasının ve Yunanistan'ın da katılacağının açıklanmasının ardından, Rusya ile AB'yi birbirine bağlayan boru hattı kapasitesinin yeterli olduğunu söyledi.

Komisyon, 'AB şu anda doğalgazının yaklaşık üçte birini Rusya'dan ithal etmektedir ve bunun yaklaşık yarısı da Ukrayna'dan transit geçmektedir. Avrupa'daki iç üretimin önümüzdeki on yıl boyunca düşmesi beklense de, Rusya'dan gelen mevcut [boru hattı] kapasitesi şu anda yalnızca yüzde 57 oranında kullanılmaktadır' dedi.

Komisyon, bu sebeple, Ukrayna'dan geçenler de dahil olmak üzere Rusya'dan AB'ye uzanan rotaların, AB'nin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşıladığını söyledi.

UKRAYNA TRANSİT ÜLKE OLARAK KALMALI

Yeni boru hatlarının AB hukukuna tam uyum sağlaması gerektiğini ve kendilerinin de enerji, iç pazar ve rekabet alanındaki AB kurallarının uygulanması için özellikle dikkatli olacaklarını belirten Komisyon, son olarak da 'Ukrayna'nın Avrupa açısından güvenilir bir transit ülke ve ekonomik bir rota olduğunu' belirtti.

Açıklamada, 'Bu sebeple AB, Ukrayna'nın önemli bir transit ülke olarak kalmasının tüm tarafların çıkarına olduğunu düşünmektedir' denildi.

RUSYA'DAN ALMANYA'YA İKİ YENİ DOĞALGAZ HATTI