ABD, Kuzey Akım 2 için yeni yaptırımları değerlendiriyor

Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’na yeni yaptırımları değerlendiren ABD, tüm tarafları hatla ilgili çalışmaları derhal bırakmaları konusunda uyardı.

Enerji Günlüğü - Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’na yeni yaptırımları değerlendiren ABD, tüm tarafları hatla ilgili çalışmaları derhal bırakmaları konusunda uyardı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, boru hattına dahil olan herhangi bir tarafın ABD yaptırımlarını riske attığını ve çalışmayı bırakması gerektiğini yineledi. 

YAPTIRIMLAR SİGORTA VE GEMİCİLİK ŞİRKETLERİNİ İÇEREBİLİR

Biden yönetimi Kuzey Akım 2 konusunda yeni yaptırımları da değerlendiriyor. Bloomberg'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, hattın yüzde 90’ı tamamlanan inşa çalışmaları için getirilecek yaptırımların sigorta ve gemicilik şirketlerini içerebileceği kaydedildi.

“KUZEY AKIM 2 KÖTÜ BİR ANLAŞMA”

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ise Kuzey Akım 2 anlaşmasının Almanya, Ukrayna ve ABD’nin Orta ve Doğu Avrupalı ​​müttefikleri ve ortakları için “kötü” bir anlaşma olduğunu kaydedilerek, hattın Avrupa'yı bölmeyi ve Avrupa enerji güvenliğini zayıflatmayı amaçlayan bir Rus jeopolitik projesi olduğunu iddia edildi. Bu nedenle hattın devam etmemesi gerektiği savunulan açıklamada, proje için yaptırımların devam ettirileceği kaydedildi.

Kuzey Akım 2 ile birlikte Rusya'nın Baltık Denizi'nin altından Almanya'da doğalgaz ihracat kapasitesi ikiye katlanarak yıllık 110 milyar metreküp üzerine çıkacak. Rus doğalgazının Baltık Denizi'nden Almanya'ya taşıyacak ve Ukrayna, Polonya gibi doğu Avrupa ülkelerini bypass ederek transfer gelirinden edecek Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı ile yılda fazladan 55 milyar metreküp Rus gazının taşınması öngörülüyor.