ABD Venezuela'ya yaptırımları hafifletiyor

Venezuela yaptırımlarını hafifleten ABD yönetimi, petrol şirketi Chevron’a yeniden Venezuela’da faaliyet izni verdi. 

Enerji Günlüğü - Venezuela'da hükümet ile muhalefetin müzakerelere yeniden başlamasının ardından Amerikan yönetimi petrol şirketi Chevron'un Venezuela'da yeni yatırımlarla faaliyetine devam etmesine izin verdi.

Venezuela’da Nicolas Maduro hükümeti ile muhalefet temsilcilerinin Venezuela’nın yurt dışında dondurulan varlıkların ülkedeki acil sorunlara kullanılması noktasında anlaşmasının ardından Amerika’dan yaptırımları hafifletme kararı geldi. ABD Hazine Bakanlığı Venezuela’ya dönük petrol yaptırımlarını hafiflettiğini duyurdu. Hazine yaptığı açıklamada, “Bu eylem, ABD’nin Venezuela halkının acılarını hafifleten ve demokrasinin restorasyonunu destekleyen somut adımlara dayalı olarak yaptırımları hafifletme yönündeki uzun süredir devam eden politikasını yansıtıyor” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna işgali ardından Rus petrolüne uygulanan yaptırımlar nedeniyle fiyatların arttığı ABD'de yeni arayışlara gidilmişti. Venezuela yaptırımlarının hafifletilmesinde bu zor koşulların da etkili olduğu değerlendiriliyor. 

CHEVRON YENİ YATIRIMLARLA ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEK

Yaptırımların hafifletilmesi kapsamında ABDli petrol şirketi Chevron'un Venezuela'da yeni yatırımlarla faaliyetine devam etmesine izin verildi. Anlaşma kapsamında Venezuela’nın ulusal petrol şirketi PDVSA, petrol satışlarından kâr elde etmeyecek ve gelirler Chevron’a olan borçları ödemek için kullanılacak. Chevron’un üretiminin birkaç ay içinde günde 50 bin varilden 100 bin varile çıkabileceği kaydediliyor. Venezuela, dünyanın kanıtlanmış en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi konumunda.

YURT DIŞINDAKİ VARLIKLAR YOKSULLARA HARCANACAK

Venezuela muhalefeti ve hükümetinin Norveç’in arabuluculuğunda Mexico City’de imzaladığı metne göre Venezuela’nın yurt dışında dondurulan varlıklarından 3 milyar doları, uzun süreli yüksek enflasyon ve durdurulamayan kur artışı sonucu temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak hale gelen yoksullara yönelik beslenme, eğitim ve sağlık programları ve aksayan elektrik, su gibi temel hizmetlerle altyapı çalışmalarını finanse etmek için kullanılacak.

Venezuela Merkez Bankası’nın dondurulan varlıkları arasında İngiltere’de 31 ton altın ve Amerika da dahil olmak üzere yurt dışındaki bazı bankalarda 3 ila 5 milyar doları olduğu bildiriliyor.