Ak-Ar Elektrik, Düzköy HES’te kapasite arttıracak

Enerji Günlüğü- Ak-Ar Elektrik Üretim A.Ş., Trabzon Düzköy’de Düzköy Regülatörü ve HES Projesi’nin kapasitesini arttırmak üzere çalışmalarına...

Enerji Günlüğü- Ak-Ar Elektrik Üretim A.Ş., Trabzon Düzköy’de Düzköy Regülatörü ve HES Projesi’nin kapasitesini arttırmak üzere çalışmalarına başladı.

Proje için izin işlemleri devam ederken, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetleme Genel Müdürlüğü, Proje için ÇED başvurusunu uygun bularak, ÇED sürecini başlattı.

HES’İN KURULU GÜCÜ 6,3 MWm

Trabzon İli, Düzköy İlçesi, Kale Dere üzerinde yapımı planlanan HES’in kurulu gücü 5.74 MWm’dan 6.306 MWm/6.120 MWe’a çıkartılacak.

Daha önce 5.74 MWm kurulu gücündeki projesine 30.12.2010 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir Kararı” alınmış olup, projenin kapasitesinin arttırılması ve güzergah değişikliği yapılmasına karar verildi.

Kale Deresi üzerinde, 599.00 m talveg kotunda yer alan Düzköy Regülatörü ile çevrilen 3.50 m3/s maksimum debisindeki su, uzunluğu 1610 m olan enerji tüneli vasıtasıyla uzunluğu 105.10 m olan cebri boru tüneline ulaştırılacak, oradan toplam uzunluğu 1410.70 m olan CTP boru vasıtasıyla 1.20 m çapındaki cebri boru ile iki adet Pelton türbinine düşürülecek, düşü sonucu türbin hareketinden enerji sağlanmakta bu enerjide elektriğe çevrilerek piyasaya arz edilecek.