Akdağmadeni`nde TANAP Semineri

Enerji Günlüğü - Türkiye ve Azerbaycan’ın ortaklaşa geliştirdiği Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) projesi Akdağmadeni’nde yapılan seminerle...

Enerji Günlüğü - Türkiye ve Azerbaycan’ın ortaklaşa geliştirdiği Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) projesi Akdağmadeni’nde yapılan seminerle ilçe halkına tanıtıldı.

Seminere konuşmacı olarak katılan, Çevre Mühendisi Alican Arı, katılımcılara proje hakkında bilgi verdi. Azerbaycan Şah Deniz-2 sahasından çıkarılacak doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyarak hem bölgenin enerji güvenliğine katkıda bulunmayı hem de ülkemize gelen doğalgaz kaynaklarının çeşitlendirilmesini sağlamayı hedeflediklerini belirten Arı, “ İnşaat sürecinin ilk kazması 2014 yılı sonunda başlayacak ve proje 2017-2018 yılları arasında tamamlanacak” dedi. 

Proje, Türkiye’nin Gürcistan sınırından başlayarak, Yunanistan veya Bulgaristan sınırlarında son bulacağını ifade eden Arı,”Doğalgaz boru hattı 21 il üzerinden geçecek. Bu 21 il arasın da Yozgat ve ilçelerinden Akdağmadeni de bulunmaktadır. Proje tamamlandığında ilk etapta taşınması öngörülen yıllık 16 Milyar metreküp doğalgazın 6 milyar metreküplük bölümünü, Eskişehir ve Trakya bölgesinde iki noktandan ulusal şebekeye bağlanarak Türkiye de kullanılacak. Proje kapsamında 16 metrelik boru hattı koridorunun isabet ettiği mülkiyet sahiplerinin, inşaat süresi boyunca arazilerin ifrazı yapılacak. Projenin Türk mevzuatı uyarınca alınması gereken çevre, kıyı ve imar izinleri de dahil, tüm yasal izinlerin alınarak gerçekleştirilecek” diye konuştu.