Akkuyu NGS’de reaktör basınç kabının tabanı üretildi

Akkuyu Nükleer Santrali’nin 4'üncü ünitesine ait reaktör basınç kabının tabanının üretimi gerçekleştirildi.

Enerji Günlüğü - Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 4'üncü ünitesine ait reaktör basınç kabının tabanı yapıldı.

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için ekipman üretimi çalışmaları devam ediyor. Son olarak Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un mühendislik bölümünün bir parçası olan AEM -Technology’nin Volgodonsk şubesinde, santralin 4’üncü ünitesinin reaktör basınç kabının tabanı üretildi. 

ÇALIŞMA İKİ AŞAMALI YÜRÜTÜLÜYOR

Reaktör basınç kabı tabanı operasyonu iki aşamalı olarak gerçekleştirildi. Öncelikle boru şeklindeki dövme demir, Atommash’ın ısı ve presleme alanında açıldı. İkinci aşamada, tabana  şekil verildi. 64 ton ağırlığında ve 300 mm kalınlığındaki yuvarlak ham parça, üç aşamalı olarak 6 saat boyunca 1020 derece ısıya tabi tutuldu. Ardından levha, bir vinç yardımıyla pres makinesine gönderildi. Reaktör basınç kabının tabanı, gücü 10 bin ton olan pres makinesinde yapılan işlemle oluşturuldu.

Türkiye’de inşa edilen Akkuyu NGS, nükleer endüstride “YAP-İŞLET-SAHİP OL” modeli ile hayata geçirilen ilk proje olma özelliğini taşıyor. Proje artırılmış güvenlik ve geliştirilmiş teknik ve ekonomik özellikler taşıyan "3+" nesil Rus VVER reaktörlerine sahip dört güç ünitesini içeriyor. Santralin tasarımı ve inşaatı Rusya Devlet Kurumu Rosatom’un Mühendislik Bölümü tarafından yürütülüyor. NGS’deki her güç ünitesinin kapasitesi 1200 megavat olacak.