Aktaş: Akaryakıt bayilerinin ticaret olanakları kalmadı

Enerji Günlüğü – PÜİS Başkan yardımcısı Fesih Aktaş zaten zorda olan akaryakıt bayilerinin son yayınlanan fiyat belirleme metodolojisi ile iyice zor...

Enerji Günlüğü – PÜİS Başkan yardımcısı Fesih Aktaş zaten zorda olan akaryakıt bayilerinin son yayınlanan fiyat belirleme metodolojisi ile iyice zor duruma sokulduğunu ve ticaret yapmalarının imkansız hale geldiğini belirtti.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PUİS) Başkan yardımcısı Fesih Aktaş kişisel facebook sayfasından bir açıklama yaparak akaryakıt bayilerinin yaşadıkları sıkıntılara değindi. Aktaş, halen yürürlükte olan mevzuat nedeniyle bayilerin akaryakıt ve otogaz ticaretlerini sürdürme olanakları kalmadığını ve son yayınlanan Metodoloji ile kendilerinden imkansız ticareti yapmalarının beklendiğini söyledi.

Aktaş açıklamasında başta EPDK ve Rekabet Kurumu yetkilileri olmak üzere sektörle ilgili birçok kamu kurumu yetkililerinin bayileri yıllarca Anlamsızlıklar denizinde yüzdürdükten sonra artık bu denizin adını İmkansızlıklar olarak değiştirdiğini belirterek üzüntülerini dile getirdi.

“Önce değerli EPDK’ yı, EPDK’ya şikayet etmek ve yine EPDK’dan bu şikayetlerimizin ve mağduriyetlerimizin önlenmesine yönelik beklenti ve ricalarımızdan başlayayım.” diyen Aktaş, halen yürürlükte olan mevzuat sonucunda, bayilerin akaryakıt ve otogaz ticaretlerini sürdürme olanaklarının kalmadığını, her türlü sorumluluğun bayiye yüklendiği bir piyasada ticaret yapılamayacağını belirtti. Aktaş, “Sorumluluklara takdir edilen cezaların boyutu milyonlarca idari para cezası olması yanında hürriyeti kısıtlayıcı cezalara kadar uzanıyor ise bu ticaret hiç yapılamaz. Buna rağmen bu mayınlı sahada yapılmaya çalışılan ticarette bayiye toplam dağıtım karının sadece yüzde 35 i veriliyor ise bu ticaret asla yapılamaz. Ve son yayınlanan Metodoloji ile bizden imkansız ticareti yapmamız bekleniyor.” dedi.

Sonuç olarak bu ticaretin yapılamadığını ve bayilerin istasyonlarını yok pahasına sattıklarını belirten Aktaş, hızla asırlık çınarların yıkıldığını söyledi. Böylece EPDK’nın ülkemizdeki istasyon sayısının azalması gerektiğini dile getiren fikir ve söylemlerinin bir anlamda gerçekleştiğine dikkat çeken Aktaş, ancak gidenlerin bu sektörün temel taşları olduğunu ve sonunda sektörün bayi yapısının bugünkü kadar sağlıklı olacağının çok şüpheli olduğunu söyledi.

Aktaş ayrıca bayilerin kapanması sonucu işsiz kalacak insanlar için üzüntü duyduğunu ama kamu zoruyla para ödemek zorunda kaldıkları ve çalışmadan ücret alan kimyacı, ziraatci, makine mühendisi,doktor, hemşire, sağlık memuru gibi çeşitli unvanlı çalışmayanlara üzülmediğini de sözlerine ekledi.

EPDK BAŞKANINDAN RİCA

Aktaş, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’dan bir ricası olduğunu belirterek şunları ifade etti : “Söz Sayın Yılmaz’dan açılmış iken Sayın Başkandan çok önemli bir istirhamım var. Sayın Başkanım Mayıs 2014 deki son tavan fiyat uygulaması sırasındaki görüşmemizde takipçisi olacağını ifade ettiğiniz, bayinin kar payının toplam dağıtım karının yarısından az olmayacağı şeklindeki görüşünüzü lütfen takip ediniz. Ve bu görüşünüzün gerçekleşmesinin bayiler olduğu kadar sektörümüzün ve ülkemizin de menfaatine olacağına inanınız.

Sayın Başkandan son istirhamım ise; haksız rekabetin önlenmesi için EPDK’nın yetkisi içinde olan TAVAN fiyat yanında TABAN fiyat uygulamasının da gerektiği zamanlarda yürürlüğe sokulmasıdır.” dedi.

REKABET KURUMU ŞİKAYETİ

Rekabet Kurumu ile ilgili şikayetinin de dile getiren Aktaş,“ Bu değerli Kurumumuz ben ve benim gibi binlerce meslekdaşımın göz bebeğidir. Aldıkları kararın 18.09.2010 tarihinden sonra uygulamaya başlaması biz bayiler için bir milat olmuştur. Sağolsunlar, Varolsunlar. Ama ne olur o sağlam duruşlarından hiçbir şekilde vazgeçmesinler. Yeni çıkaracakları tebliğin o sağlam yapıya zarar vermemesini diliyor ve inanıyoruz.” dedi.