Albayrak’tan dünyaya enerji çağrısı: Barış için paylaş!

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin enerji mottosunu (share for peace - barış için paylaş) olarak açıklayan Enerji Bakanı Berat Albayrak, enerjinin savaş...

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin enerji mottosunu (share for peace - barış için paylaş) olarak açıklayan Enerji Bakanı Berat Albayrak, enerjinin savaş değil barış vesilesi olması gerektiğini vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'daki Dünya Enerji Kongresi'nin başlaması öncesinde yerli ve yabancı medya mensuplarının katıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Hakkari'de gerçekleşen saldırıda şehit olan 8 askeri anarak başladı. Şehitlere rahmet dileyen Albayrak "Ancak burada çok ama çok önemli bir nokta var. Cumhurbaşkanımızın uzun zamandır söylediği, teröristin ve terörün iyisinin ve kötüsünün olmadığı, benim teröristim-senin teröristi ayrımının yapılmaması gerektiğini teröre karşı ortak duruş sergilenmesinin ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu bu platform aracılığıyla tüm dünyadaki dost ülkelere ifade etmek istiyorum. Bu çerçevede şu terör örgütü saldırı düzenlediğinde taziyåede bulunup başka bir örgüt saldırı gerçekleştirip sivil insanlara zarar verdiğinde dayanışma için aramayan ülkelere de tekrar samimiyet çağrısında bulunuyorum. Çünkü bu terör ateşi her gün yakmaya devam ediyor. Bu süreçte her zamankinden çok daha fazla samimiyet göstermek zorundayız" dedi. 

82 ÜLKEDEN 265 KATILIMCI 60 OTURUMDA KONUŞACAK

Albayrak, dört gün sürecek WEC'te yaklaşık 82 ülkeden 265 konuşmacının 60'ın üzerindeki oturumda söz alacağını söz alacağını belirtti. Enerji piyasalarının tartışılacağı önemli bir organizasyon olarak nitelendirdiği Dünya Enerji Kongresi'nin küresel bazda en üst düzey temsilcilerinin bir araya geleceği, enerji piyasalarının geleceğinin kurgulanacağı bir etkinlik olacağını dile getiren Albayrak şunları söyledi: 

"23. Dünya Enerji Kongresi'ne İstanbul'da ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Dünyanın dört yanından gelecek katılımcılarla hem ortak projeleri hem de geleceğe dair işbirliği fırsatlarını değerlendireceğiz. Tüm paydaşların böylesi bir uluslararası organizasyonda bir araya gelmesi, hiç kuşkusuz önemli bir sinerji sağlayacaktır. Bölgesel ve küresel barışa çok ciddi bir katkı sağlayabilir. Bu manada bu gibi uluslararası organizasyonları önemsiyoruz. Umuyoruz ki küresel paydaşlar burada barış için paylaşım, (share for peace) olgusuna ve sürecine büyük bir katkıda bulanacaklardır. Enerjide ciddi değişimin yaşandığı bugünlerde sorunlara çözüm bulunması amacıyla tüm paydaşları bir araya getirerek taraf ülkelere söz hakkı tanınacak olunması, adil bir enerji geleceği oluşturulması açısından mihenk taşı olacak." 

"AVRUPA'NIN ARZ GÜVENLİĞİ TÜRKİYE'DEN BAŞLAR"

Dünya Enerji Kongresi'nin (WEC 2016 İstanbul) enerji dışındaki konularla da yakından ilgisi olduğunu kaydeden Bakan Albayrak şöyle devam etti: "Kongre aynı zamanda sektörü doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendiren, ekonomi, siyaset ve uluslararası ilişkileri de etkileyerek, olayların geniş perspektiften analizini de sağlayacak. Türkiye coğrafi bir terimin çok daha ötesinde batı ve doğuyu birbirine bağlayan sadece bir kara parçası değildir. Türkiye bölgesinde en uzun süre kesintisiz siyasi istikrara sahip bir ülke olarak batı doğu arasında enerji köprüsü kuruyor. Türkiye'nin konumu, Avrupa'nın enerji arz güvenliği Türkiye'den başlar söylemini destekliyor. Türkiye özellikle istikrarsızlığın hüküm sürdüğü kaynak zengini ülkelerde istikrarsızlığı daha da artırmak yerine işbirliğine ve bölgesel barışın huzurun sağlanmasına her zaman olduğu gibi katkı sunmaya devam ediyor. Bu manada yürüttüğümüz enerji diplomasisiyle, enerjinin barışın ve istikrarın kaynağı olabileceği anlayışı üzerine paradigma geliştirilmesine çalışıyoruz."

BARIŞ ODAKLI ENERJİ SİYASETİ

Türkiye'nin enerjide her zaman güvenilir partner olduğunun altını çizen Bakan Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Ortadoğu ve bölgede kaynakların dünya piyasalarıyla buluşmasında önemli bir ortak olarak ortaya çıkıyor Türkiye. Yeni bir sürecin içindeyiz. Bir zamanlar kan ve gözyaşıyla, enerji kaynaklarına sahip olma savaşlarıyla anılan enerji, bugün bu kaynakların adil paylaşımı konularındaki çalışmalarla da gündeme geliyor. Türkiye'nin enerjiyi barışın olarak gördüğü anlayış, bölgesel refahın artırılmasına, barışın sağlanmasına zemin hazırlayacaktır. Enerji kaynağı zengini bölgelerin ihtilaflı olması, Türkiye'nin barış odaklı siyasetinin sağlayacağı katkının önemini daha da artırıyor." 

TR'S MOTTO: SHARE FOR PEACE 

İstanbul'daki Dünya Enerji Kongresi'nde (WEC 2016 İstanbul) enerjinin bütün taraflarının olumlu bir sinerji yakalayabileceği inancını dile getiren Bakan Albayrak sözlerini şöyle tamamladı: "Bu çerçevede tüm tarafların, (share for peace - Barış için paylaş) mottosu (anlayışı) üzerinde de inşallah küresel enerji geleceğinin oluşturulmasına katkı sağlanacağına, yeni ufukların açılacağına inancımız tam. Bu vesileyle WEC'in, bu toplantıların dünya enerji piyasalarına, dünya ülkelerine, barışa, bölgesel işbirliği ve sinerji çalışmalarına olumlu katkıda bulunacağına inancımız tamdır." 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü