Arslan: Gaz dağıtım sektörü BlockChain'e hazırlanıyor

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, “Doğalgazda ölçme konusunda yapacağımız en önemli şey aslında BlockChain. Akıllı sayaçları yaygınlaştırdığımızda...

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, “Doğalgazda ölçme konusunda yapacağımız en önemli şey aslında BlockChain. Akıllı sayaçları yaygınlaştırdığımızda BlockChain konusunda işlemleri çok arttıracağız” dedi.

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, 6. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı’nda (ICSG 2018) yaptığı değerlendirmede, tüm sistemin akıllandırılmasıyla birlikte bundan sonra yavaş yavaş blockchain işlemlerinin artırılacağını vurguladı. “Ölçemezseniz yönetemezsiniz” kuralını hatırlatan Arslan, “Ölçme konusunda yapacağımız en önemli şey aslında BlockChain. Akıllı sayaçları yaygınlaştırdığımızda BlockChain konusunda işlemleri çok arttıracağız” diye konuştu. 

SEKTÖRDE HUKUKİ ALTYAPI İÇİN AR-GE ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ

Enerji Günlüğü’nün sorusu üzerine Arslan daha sonra ayrıca yaptığı açıklamada da, bu yıl blockchain ile ilgili bir çalışma yürüteceklerini kaydetti. Arslan, “Bu yıl büyük ihtimalle bir blockchain uygulaması için Ar-Ge çalışması yapacağız. Yapılacak bu çalışmayla önümüzdeki yıl sektörde hukuki altyapı, regülasyon için ne yapılması gerektiği belirlenecek” dedi.

AKILLI SAYAÇLARDA TEMEL AMAÇ TÜKETİCİ KATILIMI VE VERİMLİLİK OLMALI

Arslan, “Akıllı sayaçlara geçeceksek temel amacımız talep tarafı katılımı ve verimlilik olmalı. Akıllı sayaçları bu amaçla düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum. Talep tarafında da yeni yeni modeller oluşturacağımızı düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin doğal gazda 2000 sonrası büyük bir atılım yaptığını ve bunun temelinde modern bir teknolojinin bulunduğunu kaydeden Arslan, Türkiye’deki doğal gaz dağıtım sektörünün gelişimi konusunda kısa bir değerlendirme yaptı. Değerlendirmede 2017 sonu itibariyle 72 doğal gaz dağıtım şirketi olduğunu ve 21.5 milyar lira yatırım yapıldığını kaydeden Arslan, bu hamlenin doğal gaz şebekesinin yüzde 42 büyümesine ve abone sayısının da yüzde 42 artmasına neden olduğunu kaydetti. Arslan kalan üç ilçeye de bu yıl doğal gaz götürülerek tüm illerin doğal gaza kavuşmuş olacağını belirterek, “62 milyon insanın doğal gaza ulaşımı var ve bunun 42.9 milyonu doğal gazı kullanır durumda. Türkiye nüfusunun yüzde 61’i doğal gaz kullanır durumda. Bu rakam Almanya'da %51, Fransa'da %37 olarak gerçekleşmektedir. Avrupa Birliği üyesi olan 28 ülkede (EU-28) toplam 230 Milyon doğal gaz kullanıcısı mevcut. AB üyesi ülkelerde doğal gaz kullanıcı sayısının toplam nüfusa oranı %45. Türkiye, 2017 yıl sonu itibariyle 49,6 milyon doğal gaz kullanan nüfus ile Avrupa Birliği üyesi olan 27 ülkeyi geride bırakmıştı. Avrupa Birliği ülkeleri arasında yapılan sıralamada Türkiye, İtalya'dan sonra (İtalya: 53,3 milyon kullanıcı) en fazla doğal gaz kullanıcısı bulunan ülkeler listesinde ikinci sırada yer alıyor. 2018 yılında genişleme çalışmaları kapsamında yapılacak olan 700 Milyon Türk Lirası tutarında yatırım ile 98 ilçe ve beldeye doğal gaz arzı hedeflenmektedir. Bu yatırım sonucu doğal gaz dağıtım hizmetinin ulaştığı toplam nüfus 64,5 milyon olacaktır. Bu rakamlar ülkemizin enerjiye ulaşım imkanı anlamında geçtiğimiz 15 yılda büyük bir aşama kaydettiğini gösteriyor. Türkiye doğal gaz kullanımında birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı.” dedi.

ÖLÇEMEDİĞİNİZİ BİLEMEZ, BİLMEDİĞİNİZİ YÖNETEMEZSİNİZ

Yaşar bu büyüklüğe aslında akıllı şebekeler, akıllı sistemler kullanılarak gelindiğini kaydederek, “Türkiyede 42.5 milyon elektrik sayacı 14. 2 Milyon doğal gaz sayacı bulunuyor. Bunları gelecekte akıllı sayaçlara geçirmemiz durumunda 35 milyar liralık bir bütçe gerekiyor. Akıllı sayaçta ölçmediğiniz bir şeyi bilmeniz mümkün değil, bilmediğiniz bir şeyi de yönetmeniz mümkün değil. Bu ölçme sistemi akıllandırdığınızda uzaktan veri toplama, haberleşme ve oluşan veriyi de işlemeyi akıllı sistemlerde yapıyoruz.” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü