Arslan: Hidrojen ile evlilik doğal gazı ucuzlatacak

Türkiye Doğal Gaz Dağıtcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, hidrojenle karıştırarak kullanmanın doğal gaz maliyetlerini, dolayısıyla tüketicilerin faturalarını aşağıya çekeceğini söyledi.

Enerji Günlüğü - Türkiye Doğal Gaz Dağıtcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, hidrojenle karıştırarak kullanmanın doğal gaz maliyetlerini, dolayısıyla tüketicilerin faturalarını aşağıya çekeceğini söyledi.

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, GAZBİR-GAZMER tarafından Konya’da kurulan Temiz Enerji Merkezi Laboratuvarı’nın açılışı sırasında Enerji Günlüğü’nün sorularını cevapladı. Hidrojen elde etmek için kullanılan elektrolizer teknolojisinde maliyetlerin halen çok yüksek olduğunu ifade eden Yaşar Arslan “Bunlar önümüzdeki dönemde çok daha aşağılara düşecek. Bunun 2028 yılına kadar gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Bunun etkisiyle 2025 yılından sonra hidrojen projeleri de hızlanacak. Bu alandaki projelerle Türkiyede de birçok yerde hidrojen karışımlı doğalgaz kullanacağız. Bunun dışında biz önümüzdeki dönemde sentetik doğalgaz çalışmalarının da yapılmaya başlanması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

DOSİDER İLE AR-GE İŞBİRLİĞİ...

Yaşar Arslan, GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Merkezi’ndeki hidrojen-doğal gaz karışımı testlerinin, doğal gaz cihazları üreten sanayicileri bünyesinde toplayan DOSİDER ile işbirliği halinde yürütüldüğünü de anlattı. Arslan, “Bu testlerden elde edilen sonuçlara göre doğal gaz-hidrojen karışımı sayesinde karbon salımının yüzde 15 düştüğünü görüyoruz” diye konuştu.

HİDROJEN, DOĞAL GAZI DA UCUZLATACAK

Hidrojen üretimindeki ucuzlama sayesinde Türkiye’nin enerji ithalat faturasının da düşeceğini kaydeden Yaşar Arslan şunları söyledi:

“Yurtdışından gelen enerjiyi kullanmak için dövize ihtiyaç duyan Türkiye, hidrojen-doğal gaz harmanlama projesiyle birlikte yurtdışına daha az döviz ödeyecek konuma gelecek. Döviz ödemelerindeki düşüş ile birlikte doğalgaz evlere daha ucuz bir fiyata girecek.”

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği GAZBİR, hidrojen doğal gaz harmanlama dışında da bu alanda pek çok projeyi hayata geçiriyor. Yaşar Arslan bu çalışmalar sayesinde, Türkiye’nin doğal gaz kullanımında ihtiyaç duyulan ekipmanları yüzde 95 oranında kendi imkanlarıyla üretir hale geldiğini, hatta ekipman ihracatı yoluyla döviz kazanmaya başladığını vurguladı. Doğal gaz kullanımının kömüre göre yüzde 50 daha düşük karbon salımına yol açtığını ifade eden Yaşar Arslan’a göre buradaki amaç karbon salımının düşmesiyle birlikte kentleri daha yaşanılabilir, daha rahat nefes alınabilir ve daha az partiküllü hale getirmek...

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / KONYA