Aspilsan Kayseri’de pil fabrikası kuracak

Aspilsan Kayseri’ye kuracağı pil üretim tesisi ile yılda 6 milyon 480 bin adet lityum iyon pil üretecek.

Enerji Günlüğü - Aspilsan Kayseri’ye kuracağı pil üretim tesisi ile yılda 6 milyon 480 bin adet lityum iyon pil üretecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin temel ihtiyaçları olan şarjlı nikel kadmiyum batarya ihtiyaçlarını karşılayan, sivil ve askeri her türlü sırt-el telsizleri, savaş araç gereçleri, uçak ve helikopterler için güç kaynakları üreten Aspilsan Enerji Sanayi Ve Ticaret A.Ş. yeni bir pil fabrikası kurmaya hazırlanıyor. Şirket, sivil sektörün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik başlattığı çalışmalar kapsamında Kayseri İli, Melikgazi İlçesi, Mimarsinan OSB’de toplam 17 bin metrekare kapalı alana Pil Üretim Tesisi kurmayı planlıyor. 

Lityum iyon piller, Ni-Cd ve kurşun-asit gibi geleneksel pillere göre daha hızlı şarj olurlar, daha uzun ömürlüdürler ve daha yüksek güç yoğunluğu sayesinde daha hafif yapılarına rağmen daha uzun süre dayanırlar. Kurulacak tesis bünyesinde farklı sektörlerde ve farklı işlemlerde kullanılmak üzere lityum iyon kimyasına sahip pil hücresi üretimi yapılması planlanıyor.

70 milyon lira değerindeki proje kapsamında yılda 6.480.000 adet lityum iyon pil üretilecek. Böylece sadece 2016 yılında 65 milyon dolar gibi ihracat miktarına ulaşan sektörde dışa bağımlılık ortadan kaldırılacak.

Enerji Günlüğü