Asya elektrikli araç batarya üretiminde önde

Asyalı 5 şirket küresel elektrikli araç batarya üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştiriyor. 

Enerji Günlüğü - Küresel elektrikli araç pazarında en yüksek pay Çinli, Güney Koreli ve Japon şirketlere ait. Batarya üretiminin %80'ini Asyalı 5 şirket gerçekleştiriyor.

Küresel elektrikli araç (EV) pazarı hızla büyüyor. Büyük şirketlerin ve ülkelerin bu hızlı büyümeden pay kapma savaşı ise her geçen gün derinleşiyor. Buna rağmen Asya kıtasının bu mücadelede açık ara önde olduğu görülüyor. Pazar ve tüketici verilerinde uzmanlaşmış bir Alman şirketi olan Statista verilerine göre, 2021 yılında küresel elektrikli araç pazarı 27 milyar dolara ulaştı. Pazarda en yüksek paya sahip şirketler ise Çin, Güney Kore ve Japonya'da yoğunlaşıyor.

Verilere göre, en çok paya sahip olan 10 şirket Çin, Güney Kore ve Japonya’da ve en çok üretim yapan ilk 5 şirketinpazar payı ise %80.

ÇİNLİ CATL EN FAZLA PAZAR PAYINA SAHİP ŞİRKET

Çinli şirket Contemporary Amperex Technology (CATL), kısmen kendi iç pazarındaki güçlü talep nedeniyle 2021 elektrikli araç batarya üretici sıralamasında ilk sırada yer aldı. Şirketin pazar payı yüzde 32,5 oldu. Bir diğer Çinli batarya üreticisi olan BYD’nin payı ise yüzde 6,9 oldu. 

Güney Koreli şirketlerden LG’nin pazar payı yüzde 21,5 olurken, Samsung’un payı yüzde 5,4, SK Innovation’un payı da yüzde 5,1 olarak gerçekleşti. 

Japon Panasonic ise yüzde 14,7 payla üçüncü en büyük batarya üreticisi oldu.