Avrupa elektrik iletim altyapısına 30 milyar dolar yatırım yapacak

Avrupa genelinde elektrik iletim altyapısına 30 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. Bu, yenilenebilir enerji entegrasyonunu ve şebeke güvenilirliğini artırmayı hedefliyor. 

Enerji Günlüğü - Avrupa’da elektrik dağıtım şebekeleri, iklim değişikliğine karşı güçlendiriliyor. Elektrik iletimine 30 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. Bu, iklim değişikliğine karşı şebekelerin dayanıklılığını artırmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmak için kritik.

Avrupa’da elektrik şebekesi yatırımları, 584 milyar euro’luk bir planla 2030’a kadar sınır ötesi iletim kapasitesini iki katına çıkarmayı ve yenilenebilir enerji entegrasyonunu artırmayı hedefliyor. 2025’te 89 GW yenilenebilir kapasite eklenmesi ve 30 milyar dolarlık iletim yatırımları, bu çabanın bir parçası. Ancak, 28 Nisan 2025’teki İberya kesintisi, şebeke altyapısındaki kırılganlıkları ortaya koydu ve yatırımların aciliyetini vurguladı. 

ŞEBEKELER YENİLENEBİLİRE UYUMLU HALE GETİRİLECEK

Avrupa, 2030’a kadar net sera gazı emisyonlarını 1990 seviyelerine kıyasla en az %55 oranında azaltmayı ve2027 itibarıyla Rus fosil yakıtlarına bağımlılığı tamamen sona erdirmeyi hedefliyor. Bu hedefler, elektrik şebekelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına (güneş, rüzgar, hidroelektrik) uyum sağlamasını ve enerji talebinin artan yükünü karşılamasını gerektiriyor. 

Avrupa Elektrik İletim Sistemi Operatörleri Ağı (ENTSO-E) ve diğer raporlara göre, bu dönüşüm için 584 milyar euro yatırım gerektiği öngörülüyor. Bu yatırımlar, sınır ötesi iletim kapasitesini iki katına çıkarmayı ve şebeke altyapısını modernize etmeyi amaçlıyor.