Avustralya ve Doğu Timor petrol ve gaz paylaşımında anlaştı

Enerji Günlüğü - Avustralya ve Doğu Timor, iki ülke arasındaki zengin petrol ve gaz sahalarının kullanımı ve gelirlerinin paylaşımında anlaştı. 2006...

Enerji Günlüğü - Avustralya ve Doğu Timor, iki ülke arasındaki zengin petrol ve gaz sahalarının kullanımı ve gelirlerinin paylaşımında anlaştı. 

2006 yılında Avustralya ile Doğu Timor arasında yapılan, iki ülke arasındaki deniz sınırlarının net olarak belirlenmesinden ziyade Greater Sunrise olarak adlandırılan deniz altındaki petrol ve gaz yataklarından elde edilecek gelirin paylaştırılmasını esas alan anlaşmayı yeniden müzakereye açtıran Doğu Timor istediği sonucu aldı. Müzakereler sonucunda Avustralya ve Doğu Timor arasında Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Konvansiyonu altında varılan ilk uzlaşı olma niteliğini de taşıyan yeni bir anlaşma imzalandı.

Anlaşma çerçevesinde yaklaşık 50 milyar dolar gaz ve 15 milyar ham petrol rezervlerinden elde edilecek gelirin, eğer Avustralya’nın Darvin şehrinde bulunan tesislerde işlenmesi halinde %80’inin, Doğu Timor’da işlenmesi halinde ise %70’ inin Doğu Timor’a, kalan kısmının ise Avustralya’ya aktarılmasına karar verildi. Söz konusu petrol ve gaz yatakları Doğu Timor’a 150 km, Avustralya’ya ise 450 km uzaklıkta bulunuyor.

Eski Portekiz kolonisi olan Doğu Timor, Endonezya’dan 2002 yılında bağımsızlığını kazanmış olmakla birlikte, 1,3 milyon nüfus ve 2,8 milyar dolarlık bir ekonomiye sahip. Ülke ekonomisinin temel gelir kaynağı olan Bayu Undan gaz rezervlerinin 2022’ye kadar bitmesi bekleniyor. 

AVUSTRALYA - DOĞU TİMOR ENERJİ ANLAŞMASI YOLDA