Bakan Yıldız: Petrol, doğalgaz ve kömür önemini koruyacak

Enerji Günlüğü - Hazar bölgesinin enerjiden lojistiğe, çevreden sürdürülebilir kalkınmaya, yatırım olanaklarından barışa kadar birçok konusu...

Enerji Günlüğü - Hazar bölgesinin enerjiden lojistiğe, çevreden sürdürülebilir kalkınmaya, yatırım olanaklarından barışa kadar birçok konusu ‘Hazar Forumu’nda masaya yatırıldı. Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından İstanbul’da düzenlenen ‘Hazar Forumu’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Doğudaki kaynakların, batıdaki tüketim kaynaklarıyla mutlaka buluşturulması gerek” diyerek forumun önemine değindi.
Hazar Bölgesi’ndeki ülkeler ile Türkiye arasındaki ekonomik, sosyal ve siyasal ilişkileri güçlendirmek amacıyla faaliyetlerini sürdüren Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN), ‘Hazar Forumu’nun ilkini gerçekleştirdi. Türkiye’den Kırgızistan’a, Gürcistan’dan Azerbaycan’a ABD’den Rusya’ya kadar birçok ülkeden bakanların ve uzmanların katıldığı forumda Hazar bölgesinin enerji, enerji güvenliği, lojistik, çevre, yatırım olanakları alanlarındaki konulara değinilerek ülkeler arası işbirliği fırsatlarının önemine değinildi.

PETROL, GAZ VE KÖMÜR ÖNEMİNİ KORUYACAK
Hazar Forumu’nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin coğrafi yönden avantajlı bulunduğu bölgede, bu avantajını barış yolunda kullanmak istediğini aktardı. Her ne kadar da yenilenebilir enerjinin gündemde olmasına rağmen, petrol, doğalgaz ve kömürün gelecek dönemlerde de önemini koruyacağını vurgulayan Bakan Yıldız, çevreci yaklaşımın da üzerinde durdu.
Türkiye’nin tüm projeleri pozitif olarak değerlendirdiğini ve çevre ile enerji ihtiyacının ortak büyüyeceğini kaydeden Yıldız, bunlar için ortak söylemler ve çözümler bulunması gerektiğinin altını çizdi. Yıldız, “Doğudaki kaynakların, batıdaki tüketim kaynaklarıyla mutlaka buluşturulması gerek. Ancak Avrupa Birliği Türkiye’nin üyeliği konusunda maalesef henüz enerji başlığını açmamıştır. Biz AB’nin doğalgaza ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Nabucco ile başlattığımız bu ilişkilerin mutlaka doğalgaz hattında geliştirileceğini biliyoruz” diyerek Hazar bölgesiyle birlikte gerçekleştirilen forumun önemine değindi.

GATES: AVRASYA, ROLÜNÜ İYİ ÖZÜMSEMELİ
Forumda söz alan ABD eski Savunma Bakanı Robert Gates de Türkiye’nin bölgede anahtar ülkelerden biri olduğuna değinerek, Arap Baharı’nı, Suriye’deki gelişmeleri ve İran’da nükleer silah olma ihtimalini ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. ABD, Çin, Rusya ve Avrupa’nın Hazar Bölgesi’nin öneminin farkında olduğunu hatırlatan Gates, “Avrasya’nın tarihi rolünü iyi özümsemeli ve tüm doğruları ortaya koymalı. Karmaşık ve türbülansı yüksek bölgede her şeyi iyi planlamalıyız. Artık şu soruyu sormak lazım, liderler, Nato, Avrupa tüm taraflar insanların daha refah ve özgür yaşamaları için gerekli çabayı gösteriyorlar mı?” dedi.

HASEN, BÖLGEDEKİ İLİŞKİLERİ MASAYA YATIRDI 
Hazar Forumu’nun açılış konuşmasını yapan HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş da, forumda dünyanın dört bir yanından uzmanları bir araya getirerek bölgedeki ilişkileri güçlendirmek ve sorunları masaya yatırmak istediklerini aktardı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru da Türkiye’nin Hazar bölgesindeki ülkelerle ticari ve işbirliklerini aktararak ortak projeler yürütülmesi üzerinde durdu. Koru, bu ortak projelerle de ülkeler arası karşılıklı bağımlılık sağlayarak barışçıl bir ortam yaratılabileceğine vurgu yaptı. Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Khalaf Khalafov ise bölgede bazı ülkeler arasında sınır sorunları olmasına rağmen forumun barış ve sürdürülebilir ekonomik gelişme için önemli olacağını söyledi.