Balıkesir’de organik atıklardan elektrik üretilecek

Kaan On Enerji, Balıkesir’in Karasi ilçesinde kuracağı 6,24 MW kapasiteli Tellioğlu Biyogaz Tesisi’nde toplam 702,6 ton/gün biyobozunur atıktan elektrik üretecek.

Enerji Günlüğü - Kaan On Enerji, Balıkesir’in Karasi ilçesinde kuracağı 6,24 MW kapasiteli Tellioğlu Biyogaz Tesisi’nde toplam 702,6 ton/gün biyobozunur atıktan elektrik üretecek.

Kaan On Enerji San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Balıkesir ili, Karesi İlçesi, Turplu Mahallesi’nde 6,24 MW kapasiteli Tellioğlu Biyogaz Tesisi kurulması planlanıyor. 48 milyon lirayı aşan bir bedele sahip olan proje kapsamında ayrıca 250 ton/gün katı fermente ürün işleme kapasiteli  Organik Gübre Üretim Tesisi kurulacak.  

Biyogaz tesisinde işlenecek atıklar, bölgedeki hayvancılık tesislerinden sağlanacak hayvan dışkıları olacak. Bu doğrultuda tesiste yaklaşık 615,6 ton/gün (580 ton/gün büyükbaş, 35,6 ton/gün tavuk dışkısı) hayvansal atık ve 87 ton/gün tarımsal-bitkisel atıklar olmak üzere toplam 702,6 ton/gün biyobozunur atık kullanılması planlanıyor.

Tesise kabul edilecek olan organik içerikli bu atıkların anaerobik ortamda, biyolojik olarak parçalanması sağlanacak. Organik içerikli atıkların biyolojik olarak parçalanması esnasında açığa çıkacak olan biyogaz ise kojenerasyon ünitesinde elektrik üretimi için kullanılacak. 6.240 kWe kurulu gücünde kojenerasyon sisteminde üretilen elektrik, orta gerilim hattına verilerek enterkonnekte ağa ulaştırılacak. 

Organik gübre üretim tesisinin ise 25.000 ton/yıl gübre üretim kapasitesinde çalışması planlanıyor.

Enerji Günlüğü