Bismilli çiftçiler hasat atıklarını elektriğe çeviriyor

Enerji Günlüğü - Bismil Pelet Üretim Kooperatifi tarafından Bismil’deki pamuk ve mısır tarlalarında hasat sonrası kalanlar elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Bismilli...

Enerji Günlüğü - Bismil Pelet Üretim Kooperatifi tarafından Bismil’deki pamuk ve mısır tarlalarında hasat sonrası kalanlar elektrik enerjisine dönüştürülüyor. 

Bismilli bir biyoloji öğretmeni olan Server Vural tarafından başlatılan çalışmalar sonucunda Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde hasat sonrası tarlalarda kalan pamuk, mısır gibi tarımsal ürünlerin atıkları değerlendirilecek.

Server Vural, hasat sonrası mısır ve pamuk saplarının bertaraf edilmesinin çiftçiler açısından ek maliyet getirdiğini, çiftçilerin bunları tarlada yakarak toprağa ve biyolojik çeşitliğe zarar verdiğini görmüş. Mısır ve pamuk atıkları ile kereste tozlarından üretilecek peletlerle alternatif yakıt elde etmeye karar vererek, bir tesis kurma çalışmalarına başlamış. 

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte yürütülen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi Projesi kapsamında, önce ilçenin zengin tarımsal atık potansiyelinin değerlendirilmesi ve enerji elde edilmesi amacıyla fizibilite çalışması yapıldı. Ardından “S.S. Bismil Bitkisel Pelet Üretim ve Pazarlama Kooperatifi” kuruldu ve mevcut tesisin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapıldı.

GAP BÖLGESİ’NDE BİR İLK

Kooperatif tarafından işletilen tesis, pelet üretimi için makine-ekipman alımı ile desteklendi. Tesis, hem kooperatif yapısı hem de bitkisel atıkların değerlendirilmesi itibarı ile GAP Bölgesi’nde ilk olma özelliği taşıyor. Tesisinin günde 25 ton ve yılda 5.000 ton bitkisel pelet üretim kapasitesi bulunuyor. Tesiste hâlihazırda 6 çalışan istihdam ediliyor.

Bu tesis sayesinde hem hasat sonrası toplanması üreticiye ekonomik yük getiren tarımsal atıklar değerlendiriliyor, hem anız yakılmasının önüne geçiliyor, hem çevreyi koruyan ve ekonomik bir yakıt elde ediliyor, hem de istihdam sağlanıyor. Böylece; yerel kalkınmaya katkı sağlanmış oluyor.

KÖMÜRE GÖRE ÇOK DAHA UCUZ

Tesisi işleten Bismil Pelet Üretim Kooperatifi Başkanlığını da yapan Server Vural; “Kooperatifimize üye olan çiftçilerimizin tarım artıklarını kendi tarlasında yakmasını engelleyerek bunu kömür kazanlarında yakabilme amaçlı bir olaya girdik. Tarım arazilerinden toplamış olduğumuz tarımsal atıkları buraya getirdikten sonra parçalama yönteminden geçiriyoruz, içerisindeki nemini aldıktan sonra presleme yöntemiyle sıkıştırılmış ürünler elde ediyoruz. Ürettiğimiz ürünün piyasa olarak değerlendirildiğimiz zaman kömür kullanılan her yerde kullanılabilmektedir. Dolayısıyla kömüre göre çok daha ucuz ve ekonomik bir özellik olduğu için oldukça da fazla talep görmektedir” açıklamasını yaptı. 

Bismil, Diyarbakır’ın geniş ekilebilir alanlarıyla önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri. Diyarbakır’daki buğday, arpa, mısır gibi tahıl üretiminin %22’si Bismil’de gerçekleşiyor. Ayrıca ilçede, toplam 50 bin dekar alanda üretilen pamuktan yılda 50 bin ton pamuk atığı oluşuyor.