Biyokütle yatırımları için 4 katlık ek potansiyel var

Topkapı Endüstri Genel Müdürü Sedat Akar, son 10 yılda 100’e yakın biyogaz santralinin kurulduğu Türkiye’de, bunun en az dört katı potansiyel bulunduğunu söyledi. 

Enerji Günlüğü - Topkapı Endüstri Genel Müdürü Sedat Akar, son 10 yılda 100’e yakın biyogaz santralinin kurulduğu Türkiye’de, bunun en az dört katı potansiyel bulunduğunu söyledi. 

Biyoenerji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Topkapı Endüstri Genel Müdürü Sedat Akar, DÜNYA gazetesinin haftalık İngilizce yayını TR MONITOR’den Hüsniye Güngör’ün sorularını cevapladı. Yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretim tesislerinin, Türkiye’deki toplam kurulu gücün yüzde 42’sini oluşturduğunu belirten Akar, buna karşılık tüketilen enerjinin yüzde 75’inden fazlasının fosil kaynaklardan sağlandığını kaydetti. 

Türkiye’deki yenilenebilir kaynaklara dayalı yatırımlar içinde biyokütle enerji santrallerinin özel bir yeri bulunduğunu anlatan Sedat Akar, “Biyokütle yatırımlarının birçok bileşeni var. Biyokütleden enerji üretilirken yan ürün olarak çıkan malzemeye mineral eklenerek üretilen ‘organomineral gübre’ son zamanların en çok konuşulan konusu. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Enerji Bakanlığı’na birçok kolu ilgilendiren biyokütle santrallerinin geleceğinin çok daha etraflıca tartışılması gerekiyor. Sektör, Haziran sonunda süresi dolan YEKDEM’in yerine yeni teşvikler bekliyor” dedi. 

KOJENERASYON TESİSLERİ KURUYOR 

Topkapı Akaryakıt’ın kardeş kuruluşu olarak 1985’te kurulan Topkapı Endüstri; akaryakıt ekipmanları, enerji sistemleri ve basınçlı hava sistemleri olmak üzere üç temel alana yoğunlaşıyor. Topkapı Endüstri, 2000’li yıllara kadar ağırlıklı olarak elektrik ve ısıyı aynı anda tüketen sanayi kuruluşlarına kajenerasyon santralleri kurmuş. Topkapı Endüstri’nin santral kurduğu şirketler arasında Kahve Dünyası’nın Beylikdüzü fabrikası, Philip Moris Sabancı’nın İzmir Torbalı’daki tesisi, Koruma Klor’un İzmit, Hatay ve Denizli’deki tesisleriyle, Vege Kağıt’ın İzmir fabrikası yer alıyor. 

YERLİ KATMA DEĞER 

Kurdukları kojenerasyon santrallerinde Jenbacher Gaz Motorlarının kullanıldığını kaydeden Sedat Akar, “Avusturyalı Jenbacher, dünyanın en büyük gaz motoru üreticisi olarak global talebin yüzde 50’sini karşılıyor. Topkapı Endüstri’nin bugüne kadar kurduğu ve Türkiye’nin toplam kurulu gücünün yüzde 1’ini üreten 200’e yakın tesiste 550 Jenbacher motoru çalışıyor. İthal girdiye yerli katma değer sağlıyoruz” diye konuştu. 

2000’LERİN BAŞINDAN BU YANA BES KURUYOR 

Genel Müdür Sedat Akar’ın verdiği bilgilere göre Topkapı Endüstri, 2000’lerin başından itibaren evsel ve hayvansal atıklardan enerji üretimi için Jenbacher gaz motorlu biyogaz santralleri kurmaya başladı. Topkapı Endüstri’nin bu alandaki pazar payı yüzde 34. Şirket Türkiye’deki biyogaz ve çöp gazı santrallerinin yüzde 65’inin motorunu temin ediyor. 

KURULU GÜÇTE YÜZDE 50 PAY 

Türkiye’deki 1,200 MW kurulu güce sahip biokütle santrallerin yüzde 50’si Topkapı Endüstri tarafından kurulmuş. Biyogaz tarafındaysa bu oran yüzde 75’i buluyor. Dünyanın en büyük çöp gazı elektrik üretimi İstanbul’da Topkapı Endüstri’nin kurduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Seymen Katı Atık Depolama sahası santrali, geçen sene sonu 18 MW kapasite ile devreye girdi. 3-4 yıl sonunda 90 MW kurulu güce ulaşacak olan tesis, tek bir alanda kurulu dünyanın en büyük çöp gazından enerji üretim tesisi olacak.