BOTAŞ’tan Doğu Akdeniz’e FSRU tesisi

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, Hatay Dörtyol yakınlarında yeni bir sıvılaştırılmış doğalgaz depolama ve gazlaştırma (FSRU) tesisi kuracak.  Türkiye,...

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, Hatay Dörtyol yakınlarında yeni bir sıvılaştırılmış doğalgaz depolama ve gazlaştırma (FSRU) tesisi kuracak.  

Türkiye, doğalgaz arz güvenliğini garanti almaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. BOTAŞ, bu amaçla, daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın duyurduğu ulusal doğalgaz şebekesine gaz giriş noktalarına yenilerini ekleme konusunda önemli bir adım attı. BOTAŞ, Türkiye’nin Doğu Akdeniz kıyılarında devreye alınacak yeni bir FSRU tesisi için Japon Mitsui LNG ile anlaştı.

İKİ AY SONRA DEVREDE

Türkiye’nin ikinci FSRU terminali olacak 345 metre boyundaki gemi, toplam 263 bin metreküplük LNG depolama kapasitesine sahip. Bu kapasite 167 milyon metreküplük gazın her an şebekeye aktarılmaya hazır halde tutabileceği anlamına geliyor. Botaş Hatay Dörtyol FSRU tesisleri Türkiye’nin doğalgaz sistemine günlük 21 milyon metreküpe kadar gaz basabilecek.

GÜNDE 117 MİLYON M3 GAZLAŞTIRMA

Türkiye’nin 2015 yılında 34 milyon metreküp olan günlük LNG’den gazlaştırma kapasitesi, 2016 yılında Egegaz terminalindeki kapasite artışı ve Aliağa’da Türkiye’nin ilk FSRU projesinin devreye alınmasıyla 64 milyon metreküpe yükselmişti. Egegaz terminalindeki kapasite artışı, Marmara Ereğlisi LNG terminalindeki kapasite artışı ve Hatay Dörtyol yakınlarında kurulacak ikinci FSRU’nun devreye girmesiyle bu rakam 117 milyon metreküpe ulaşacak.

TEDARİKÇİ ÇEŞİTLİLİĞİ

Son yıllarda FSRU tesisleri, büyük gaz tüketicisi ülkelerin arz güvenliği için önemli araçlardan biri haline geldi. Doğalgaz tüketimindeki artışa bağlı olarak Türkiye de ulusal gaz şebekesine gaz giriş imkanlarını sürekli arttırmaya ihtiyaç duyuyor. Hatay’daki FSRU terminalinin devreye girişiyle hem bu ihtiyaç karşılanmış hem de dünyada LNG piyasasında yaşanan gelişmelerin sağladığı kaynak ve tedarikçi çeşitliliğinden yararlanma imkanı ortaya çıkacak.