BOTAŞ’tan TürkAkım açıklaması

Kıyıköy'de inşa edilen TürkAkım ölçüm istasyonuna tam giriş yetkisi bulunan BOTAŞ, gelen doğalgaz miktarını anlık ve günlük olarak takip edecek.

Enerji Günlüğü - Kıyıköy'de inşa edilen TürkAkım ölçüm istasyonuna tam giriş yetkisi bulunan BOTAŞ, gelen doğalgaz miktarını anlık ve günlük olarak takip edecek. 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı kapsamında Kırklareli Kıyıköy'de inşa edilen ölçüm istasyonunun yönetimi, işletilmesi ve denetimi konusunda bir açıklama yayınladı. Açıklamada  BOTAŞ'ın Kıyıköy Alım Terminali ve ölçüm istasyonuna kısıtsız erişim imkanı bulunduğu vurgulandı. 

ÖLÇÜM İSTASYONU SANCISI YOK

Aksi yönde iddialar içeren ve HaberTurk sitesinde yer verilen Olcay Aydilek imzalı bir haber üzerine yapılan BOTAŞ açıklamasında şu ifadeler yer aldı: 
"Haberde özetle Kıyıköy’de inşa edilen ölçüm istasyonunun denetiminin ve işletiminin Gazprom’a bırakıldığı ve Gazprom’un BOTAŞ’ın istasyona giriş-çıkışına izin vermede isteksiz davrandığı ileri sürülmektedir. TürkAkım Projesi kapsamında Kıyıköy teslimat noktasında ithal edilecek doğalgaz için 10 Ekim 2016 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında imzalanan Milletlerarası Anlaşma ile hukuki olarak en üst seviyede tarafların alım terminaline giriş ve buradaki faaliyetlerin kontrol ve izlenmesi yetkisi düzenlenmiştir. Bu kapsamda BOTAŞ’ın kısıtsız ve koşulsuz olarak Alım Terminaline erişim yetkisi bulunmaktadır. BOTAŞ yetkililerinin ölçüm istasyonuna tam giriş yetkisi bulunmakta olup BOTAŞ’ı temsilen bir yetkili de ölçüm istasyonunda bulunarak anlık ve günlük gelen doğalgazın ölçümlerine eşlik edecektir. Bu kapsamda, ithal edilen doğalgaz miktar ve kalitesi satıcı ve alıcı temsilcilerinin gözlemlediği ve imzalarının yer aldığı raporlarla belirlenecek olup bu raporlar aylık ödemeye baz alınacaktır. Ayrıca ölçüm istasyonundaki tüm ekipmanlar, bunların kalibrasyonları ve testleri ve buna ilişkin tüm işlemler alıcının onayına tabi tutulmaktadır. Dolayısıyla 27 Aralık 2019 tarihinde Habertürk internet sitesinde TürkAkım’da ölçüm sancısı başlığı altında BOTAŞ’ın TürkAkım Boru Hattı Projesi’nde “ölçüm istasyonu” sorunu yaşadığına ilişkin haber gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyunun bu gibi gerçek dışı iddialarla yanıltılmaması adına bu açıklamanın yapılması zaruri olmuştur."