BTC üzerinden 1.9 milyar varil petrol ihraç edildi

Enerji Günlüğü - Bugüne kadar Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'ndan gelen ve Ceyhan üzerinden dünya pazarlarına ihraç edilen ham petrol...

Enerji Günlüğü - Bugüne kadar Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'ndan gelen ve Ceyhan üzerinden dünya pazarlarına ihraç edilen ham petrol miktarı 1 milyar 918 milyon varile ulaştı. 

BP’nin işletme operatörü olduğu Bakü-Tiflis-Ceyhan Şirketi’nden (BTC Şti.) yapılan açıklamaya göre Ceyhan Deniz Terminali’nden 2.500’üncü tankere BTC ham petrolü yüklendi. 1768 km uzunluğundaki BTC Boru Hattı 2006 yılında faaliyete geçti. Bugüne kadar boru hattı ile dünya pazarlarına toplam 1 milyar 918 milyon varil ham petrol ihraç edildi.

21 Nisan 2014 tarihinde Ceyhan Deniz Terminali’ne varan Vinga adlı 2.500’üncü tankere, aynı gün içerisinde yükleme yapıldı. Tanker, yaklaşık 735.000 varil ham petrol yüklemesinin tamamlanmasıyla İspanya’ya doğru yola çıktı.

BTC Boru Hattı üzerinden dünya pazarlarına sunulan ham petrolün çoğunluğu Hazar Denizi’ndeki Azeri-Çırak-Güneşli (ACG) ve Şah Deniz sahalarından çıkarılıyor. Petrol, Bakü yakınlarındaki Sangaçal Terminali’nden yola çıkıyor ve Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’den geçerek Ceyhan Deniz Terminali’ne ulaşıyor.

BP Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Bölgesi Başkan Yardımcısı Craig Wiggs, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “8 yıllık faaliyet döneminde BTC fevkalade bir performans sergilemiştir. 2500’üncü tankere Ceyhan’dan yapılan yükleme, BTC için önemli bir başarı ölçeğidir. Bu boru hattını inşa ederken dev bir mühendislik harikası olarak tanımlamıştık. Güvenli ve emniyetli bir şekilde 8 yıldır faaliyetlerini sürdüren boru hattı için şimdi de operasyonel verimlilik açısından Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’deki çalışanlarımızın yarattığı dünya klasmanında bir örnek olduğunu söyleyebiliriz. Bu vesileyle, BTC operasyon ekibine ve boru hattının geçtiği üç ülkedeki yüzlerce çalışanın hepsine sergilemiş oldukları mükemmel güvenlik performansı ve operasyonel verimlilik için teşekkür ediyorum. Bu başarıya ek olarak, BTC’nin üç ülkede uyguladığı sürdürülebilir kalkınma inisiyatifleri, bölgedeki yerel toplulukların becerilerinin ve kapasitelerinin geliştirilmesini sağlamış, toplumsal altyapılara erişimlerini kolaylaştırmış ve sürdürülebilir geçim kaynakları edinmelerine yardımcı olmuştur. Boru hattı güzergahındaki tüm topluluklara bu anlamlı desteklerinden ve işbirliklerinden dolayı teşekkür ederim.”

BP Türkiye Başkanı Bud Fackrell, ise şunları söyledi: “2006’dan beri tam 2.500 tankere emniyetli bir şekilde yükleme yapılması çok önemli bir kilometre taşıdır. BTC, gerçekten operasyonel verimlilik açısından dünyaya örnek olmuş bir boru hattıdır. Boru hattının geçtiği üç ülkedeki tüm çalışanlara bu başarı için ben de teşekkür ediyorum. Ayrıca, boru hattının Türkiye’deki kısmının işletme operatörü olan Botaş International Limited’e (BIL) elde edilen bu başarıdaki hayati rollerinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.”

BTC ŞİRKETİ HİSSEDARLARI

Proje sahibi olan BTC Şirketi’nde, BP’nin yüzde 30,1, SOCAR’ın yüzde 25, Chevron’un yüzde 8,9, Statoil’in yüzde 8,71, TPAO’nun yüzde 6,53, ENI’nin yüzde 5, Total’in yüzde 5, ITOCHU Inc.’un yüzde 3,4, Inpex’in yüzde 2,5, ConocoPhillips’in yüzde 2,5 ve ONGC (BTC) Limited’ın yüzde 2.36 hissesi bulunuyor.

Günlük taşıma kapasitesi 1,2 milyon varil olan BTC boru hattı üzerinden Azeri-Çırak-Güneşli havzasından çıkarılan ham petrol, Şah Deniz havzasından çıkarılan kondensat petrolü ve Türkmenistan petrolü taşınıyor.

2013 yılının Ekim ayından itibaren boru hattıyla Kazakistan - Tengiz petrolü de taşınmaya başladı.

2013 yılında BTC ile 33 milyon ton (yaklaşık 247,2 milyon varil) ham petrol ihracatı yapılmış ve ihraç edilen ham petrol Ceyhan Deniz Terminali’nde329 tankere yüklenerek dünya piyasalarına arz edildi.